• 0

Turbo deda sa padina Murtenice: Petar uveliko gazi desetu deceniju i rado se vozi kvadom po vrletima

, Telegraf

Za svoju duboku starost, deda Petar Ćirović, kaže da je najviše zaslužna umerenost u svakom smislu i izbegavanje konflikata

  • 0
Petar Ćirović, selo Negbina kod Nove Varoši

Foto: RINA

U selima podno Murtenice životni vek je dug uprkos teškim uslovima i čestim susretima sa divljim zverima. Medvedi su ovde redovni gosti, a to pamti i jedan od najstarijih meštana, Petar Ćirović, koji uveliko gazi desetu deceniju. Ipak, ova starina se ne žali jer je sačuvala bistar um, vedar duh i ne beži od novih tehnologija već im se prilagođava.

- Nekad sam ja svuda išao peške ili na konju, drugačije se nije moglo po ovim našim vrletima. A sada su se pojavili ovi neki kvadovi i to može da prođe svuda, bolje nego životinje. Kad su me prvi put povezli nije da me nije bilo strah, ali posle sam se navikao. Što bih išao peške kad mogu da me povezu ovom modernom mašinom - rekao je za RINU vitalni starac.

Skoro ceo svoj život proveo je u selu Negbina i kaže da tu lepotu i mir ne bi menjao ni za svo blago ovog sveta. Mahom su ljudi u ovom kraju dugovečni, pa im ni korona virus nije mogao ništa.

Da zaspite spokojno

Ipak, za svoju duboku starost kaže da je najviše zaslužna umerenost u svakom smislu i izbegavanje konflikata.

- Samo je važno da čovek živi u miru prvo sam sa sobom, a onda i sa drugima. To vam je onih nekoliko minuta pred spavanje kad zaspite spokojno i potpisujem da je bilo kakva sikiracija izuzetno štetna po zdravlje. Sve ove godine pazio sam da ne radim ono što ne bih voleo drugi meni da učine i eto tako doživeh skoro čitav vek - kaže Petar.

Većih zdravstvenih problema ovaj starac nema, jedino ga pomalo izdaje sluh.

On je taj koji u kući drži daljinski upravljač, a na njegovom repertoaru najpre se nalazi informativni program i iako se bliži 97. u toku je, kaže, sa svim političkim zbivanjima i u zemlji i u svetu.

- Ja se sećam da je nekad na izborima bilo samo dve ili tri partije, ovo danas kad se ode na glasanje puna ispisana dva papira. Zato i dolazi do toliko svađe - kroz osmeh zaključuje ovaj planinac.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima