≫ 

Neverovatna igra medveda na planini Jadovnik: Miloš na hranilište prvi put došao sa partnerkom

- Kad je Miloš markiran u udruženju smo se šalili da smo ga usvojili i da ga moramo oženiti. Izgleda da je on to ipak sad sam uradio, pronašao svoju partnerku i sa njom došao na hranilište - kaže Vjekoslav Joksimović, predsednik UG "Jadovnik"

  • 0

Markirani medved na Jadovniku koji nosi ime Miloš, prvi put na hranilište Kašan došao je u pratnji druge jedinke, a sigurnosne kamere zabeležile su njihovu zanimljivu igru.

- Kad je Miloš markiran u udruženju smo se šalili da smo ga usvojili i da ga moramo oženiti. Izgleda da je on to ipak sad sam uradio, pronašao svoju partnerku i sa njom došao na hranilište. Gozbu je imao, na meniju kukuruz, a za ostalo će morati sam da se pobrine -  ispričao je kroz osmeh Vjekoslav Joksimović, predsednik UG "Jadovnik" za RINU.

Medved Miloš markiran je na Jadovniku 2017. godine, a nakon njega prošlog leta ogrlicu je dobio i medved Bora. Međutim, on je sa Jadovnika prešao na Taru i tamo bio u zimovniku.

Od kad su se probudili, stalno su na hranilištu

- Medvedi su se iz hibernacije probudili do početka marta, ali zima je potrajala što im otežava potragu za hranom u prirodi, jer su predeli pod snegom i zato su stalno na hranilištu Kašan. Tu im redovno iznosimo kukuruz, a zabeležen je dolazak četiri, pet jedinki. Najčešće ih razlikujmo po veličini, jer su u pitanju noćni snimci i razlike minimalne - kaže Joksimović.

Formiranje hranilišta na Jadovniku ne samo da je od velikog značaja za ove krupne životinje, već i za meštane obližnjih planiskih sela, pošto su medvedi do 2009. godine pravili popriličnu štetu u domaćinstvima čiji se vlasnici bave pčelarstvom.

Nahraniti i čeljad u kući i zverinje u šumi

- Nakon što smo na Kašan počeli da iznosimo hranu medvedi na ovoj teritoriji nisu pravili nikakvu štetu. Oni imaju neverovatno istančan njuh i tako kreću u potragu za hranom. Mogu da je osete čak i u limenoj konzervi. Dešavalo se da na nekih pedesetak metara od hranilišta osete kukuruz u džaku i pojedu ga. Kad ne mogu ništa da pronađu za jelo, oni se spuštaju u civilizaciju i zato je formiranje hranilišta jako važno - naglašava Vjekoslav Joksimović.

Imajući u vidu navike medveda u Zapadnoj Srbiji, očigledno da ona stara srpska izreka da „domaćin mora nahraniti čeljad u kući, stoku u štali i zverinje u šumi“ itekako ima smisla.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA