≫ 

Novosađani na ulici zbog napada na novinara Daška Milinovića: Održan miting Novi Sad protiv fašizma

Epidemiološke mere se za sada poštuju, okupljeni nose maske i trude se da održe distancu, a skup protiče mirno, bez incidenata

  • 6

Miting "Novi Sad protiv fašizma" počeo je oko 18 sati u centru Novog Sada, okupljanjem vojvođanskih nevladinih organizacija i građana na Trgu slobode, a povodom napada na radijskog voditelja Daška Milinovića.

Skup je počeo u centru Novog Sada, na Trgu slobode, odakle su okupljeni prošetali do Keja žrtava racije. Policija obezbeđivala šetnju, saobraćaj je bio zaustavljen u jednoj traci.

Epidemiološke mere su se za poštovale, okupljeni su nosili maske i trudili se da održe distancu, a skup je protekao mirno, bez incidenata.

Primećen je samo jedan mladić koji je prošao pored spomenika Svetozaru Miletiću i pokušao da provokacijom izazove incident, ali je to odmah sprečeno.

Okupljenim građanima se, ispred Antifašističke koalicije, obratio voditelj Daško Milinović, koji je pre nekoliko dana, kada je krenuo na posao, napadnut zbog, kako veruje, antifašističkih stavova koje iznosi u javnosti.

Sa mitinga su poslate poruke da je fašizam zlo i da se nikada ne sme ignorisati, kao i da su na meti fašista svakodnevno marginalizovane grupe i da niko nije siguran, dok nisu sigurni svi građani Srbije.

U izjavi Tanjugu, Milinović je pre početka skupa poručio da je Novi Sad antifašistički grad i da tamo gde ima mesta za fašiste, nema mesta ni za koga.

- Ako nešto dobro može da proistekne iz onoga što se dogodilo u petak, to je da se pošalje poruka da to što sam ja vidljiviji bi trebalo da posluži da mi svi obratimo više pažnje na one koji su na meti fašista, na one koji nemaju nikakvu zaštitu - rekao je Milinović.

Kod spomenika Porodica na Keju žrtava racije organizatori mitinga zatekli su plakat sa nazivom "Autonomaši, ovo je Srbija", uz venac i upaljene sveće, što su shvatili kao provokaciju, te je plakat jedan od okupljenih pocepao, a venac sa nazivom "Novosadskim žrtvama komunističke racije" Milinović je bacio u stranu.

Na mitingu su govili predstavnici Antifašističke koalicije, NUNS-a i Građanske inicijative.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    19. april 2021 | 19:59

    Ово је поштовање мера, маске и дистанца !? Људи, па овде се неко заје***а!!!!

  • Go go

    19. april 2021 | 21:15

    Otkad je autošovinizam antifašizam?

  • Kostadin

    19. april 2021 | 19:55

    Kome smeta stav novinara protiv fašizma? Kome smetaju antifašisti ? Da li nekom smeta multikulturalnost Novog Sada?Ili nekome smeta upotreba nekoliko jezika i dva pisma. Možda nekome smeta zastava Vojvodine ispred Skupštine Vojvodine?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA