≫ 

Od danas počinje neprekidna kontrola prekoračenja brzine na putevima u Srbiji

Pešaci imaju 90 odsto šanse da prežive saobraćajnu nezgodu ako ih vozilo udari pri brzini od 30 kilometara na čas i manje od 50 odsto šanse da prežive ako ih udari vozilo koje se kreće brzinom od 50 kilometara na čas ili većom

  • 27
Ivica Stanković,Narkotest Foto: Nikola Tomić

U sklopu međunarodne akcije pojačane kontrole brzine, koja se sprovodi u 30 evropskih zemalja, a koju organizuje "Roadpol", danas, 21. aprila na putevima u Srbiji biće realizovana i tradicionalna godišnja akcija pod nazivom "Speed Marathon", kada će širom Evrope brzina biti merena 24 časa neprekidno.

Pešaci imaju 90 odsto šanse da prežive saobraćajnu nezgodu ako ih vozilo udari pri brzini od 30 kilometara na čas i manje od 50 odsto šanse da prežive ako ih udari vozilo koje se kreće brzinom od 50 kilometara na čas ili većom.

Tomislav Petrović iz Agencije za bezbednost saobraćaja kaže da će u narednih sedam dana 24 sata patrole policije biti na terenu.

On je istakao da kršenje mera u saobraćaju najčešće dolazi van naselja, tamo gde je, kaže, moguće brže voziti i navodi da uglavnom mladi prave prekršaje.

Petrović je naveo da je ove godine zabeleženo 20 poginulih manje na putevima nego prošle godine, a od početka godine oko 45 pešaka izgubilo je život, među kojima četvoro dece.

- Ove godine postigli smo značajne rezultate, ali nismo zadovoljni dokle god nam neka osoba strada - rekao je on.

Video: Preticao kolonu u uskoj ulici gde je ograničenje 40km na čas, pa udario u banderu: Odmah je pobegao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Seep

    21. april 2021 | 07:53

    Slazem se kao vozac sa kontrolama ali trebalo bi edukovati i pesake jer sam i ja pesak ,objasniti nam putem medija da se ispred pesackog mora stati i pogledati levo i desno pa kada se uverite da je bezbedno preci ulicu a ne staviti mobilni na uvo i samo ici kao kroz maglu . Kada to naucimo bice mnogo manje pregazenih pesaka.

  • MunzeKonzul

    21. april 2021 | 07:52

    A kako nikad ne napravite neku akciju gde nagradjujete savesne vozace??

  • Vitez Koja

    21. april 2021 | 08:28

    A da malo promenite ograničenja brzine prvo.Samo bi uzimali pare.U Beogradu recimo na mostu na Adi ograničenje 50km/h a tri trake.Ima takvih nelogičnosti koliko hoćeš.Čini mi se da su većina ograničenja brzine definisana 60tih i 70tih godina kada su se vozile fiće, tristaći..Sada skoro svi automobili imaju ABS i kada idu 40km/h je kao da idu peške.Treba da kažnjavaju prekoračenja, ali preko 20% od dozvoljenog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA