• 0

Obeležen Dan devojčica u IKT: Učenice OŠ "Veljko Dugošević" pobednice konkursa "Uhvati ideju"

Međunarodni Dan devojčica u IKT-u ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog četvrtog četvrtka, u aprilu

  • 0
Dete, deca, devojcica, kompijuter, kompjuter, laptop, lap top, internet, računar, facebook, fejsbuk

Foto: Profimedia/Alamy

Međunarodni Dan devojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama (IKT) obeležen je danas u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije i uz značajnu institucionalnu podršku Vlade Srbije i pokroviteljke premijerke Ane Brnabić, a tradicionalno takmičenje "Uhvati ideju" po drugi put je održano onlajn.

U oštroj konkurenciji prevagu je odneo rad prvoplasiranog tima koji čine Anđela Ristić i Sofija Šemsović, učenice OŠ "Veljko Dugošević" iz Beograda i ideja koju su predstavile u svom video radu.

Pet prvoplasiranih radova osvojilo je vredne nagrade koje su obezbedile kompanije A1 Srbija, Klett, Sćneider Electric i Generali Osiguranje, a nagrade dobitnicama stižu poštom.

- Osim takmičenjem, Dan devojčica obeležavamo i pružanjem dobrih uglednih primera kroz organizovanje niza virtuelnih događaja i okupljanja, na kojima devojčice, učenice sedmih i osmih razreda osnovne škole imaju priliku da preko onlajn platformi posete firme u sektorima koji nisu tradicionalno ženski i kroz razgovore sa menadžerkama ili preduzetnicama steknu dodatna iskustva i znanja koja će im pomoći u izboru budućih zanimanja - rekla je Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije dodajući da je interesovanje devojčica bilo ogromno.

Međunarodni Dan devojčica u IKT-u ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu.

Cilj je da što više devojčica iz osnovnih škola širom Srbije upozna ugledne i uspešne žene koje su dobri uzori i koje će ih dodatno inspirisati da razmišljaju o IT zanimanjima i o preduzetništvu kao karijernoj opciji.

Po podacima sa sajta Međunarodne unije za telekomunikacije UN (ITU), Srbija je među vodećim zemljama Evrope u obeležavanju Dana devojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama.

Video: Trepavice ove bebe toliko su lepe i dugačke, da ljudi misle da su veštačke

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima