≫ 

Beba Milica preduhitrila lekare: Malena je rođena u kovid delu UKC Niš, ima malo preko 2 kg

- Majka ima tešku formu kovida i ima ozbiljnu respiratornu insuficijenciju koja zahteva kiseoničnu terapiju. Ona je na visokom protoku kiseonika, blizu neinvazivne ventilacije, ali nije na respiratoru - kažu iz UKC Niš

  • 2
roditelj i beba Foto: Pixabay

Lekari Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš porodili su u kovid delu intenzivne nege trudnicu (27) iz Zaječara u 35. nedelji trudnoće. Na svet je došla devojčica Milica. Porođaj je odradila prva ekipa klinike predvođena dr Slavišom Kovačevićem, dr Sonjom Nikolić i Goranom Miloševićem. Beba je na rođenju bila teška 2.110 grama i dugačka 42 centimetra.

- Trudnica je pre nekoliko dana primljena u GAK, međutim njen kovid se komplikovao pa je prebačena na infektivnu kliniku. Međutim, zbog pogoršanja gasne razmene je juče prebačena u intenzivnu negu Kinike za anesteziju. Hitno je urađen ginekološko-akušerski pregled, utvrđreno je da je plod vitalan i danas smo krenuli u organizaciju porođaja.

Ginekolozi su za sutra zakazali porođaj carskim rezom, Međutim, hitno su me oko 17 časova zvali sa klinike i rekli da su kontrakcije počele na svaka tri minuta.

Poslao sam hitno poruke svima: "svi na zborna mesta", zvao sam dežurne ginekologe da odmah dođu. Međutim, posle 15 minuta stigla je nova poruka da se rodila Milica živa i zdrava - rekao je za Novosti prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš.

Anesteziolog Slaviša Kovačević je stavio klemu na pupčanik, tu su bili i dr Bojan Lukić sa GAK i babica koji su se uključili u porođaj i sve se završilo dobro što se tiče bebe.

Radmilo Janković Dr Radmilo Janković, Foto: Privatna arhiva

Beba je prebačena u dečji kovid da se testira, a ako sve bude u redu verovatno će ići na dečje odeljenje.

- Ne očekujemo da bude zaražena, ali videćemo - rekao je dr Janković.

Lekarima ostaje da se bore za majku.

- Mi smo planirali da uradimo carski rez u spinalnoj anesteziji jer majka ima tešku respiratornu insuficijenciju i hteli smo da izbegnemo da je intubiramo i stavimo na respirator, međutim ona nas je pretekla.

Majka ima tešku formu kovida i ima ozbiljnu respiratornu insuficijenciju koja zahteva kiseoničnu terapiju. Ona je na visokom protoku kiseonika, blizu neinvazivne ventilacije, ali nije na respiratoru - navodi lekar.

Prema rečima doktora Jankovića, lekari se nadaju da će sada porodilji da bude lakše jer će moći kompletnu terapiju da dobije.

- Nadamo se da situacija da se poboljša i da ćemo ovoga puta dobiti bitku i za majku - rekao je lekar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    28. april 2021 | 01:33

    Nadam se iskreno da će se mama brzo oporaviti i sa svojom Milicom u naručju otići kući ❤️

  • RADA

    28. april 2021 | 08:44

    Želim BRZ oporavak mami ii BEBI.Moja cerka SE funkcionisala KAD je BEBI BILO 40 DANA i dodji SAMO.sve je Super.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA