≫ 

Obrisani stikeri Velje Nevolje, oglasio se Vajber: Uvrede, pretnje, strašna poruka i kuća u Ritopeku

* Stikeri se pojavili pre dva dana * Sadržaj bio besplatan, mogla da ga preuzmu i deca

  • 13
Veljko Belivuk Velja Nevolja Foto: Tanjug/Rade Prelić

Korisnici Vajbera u Srbiji od pre dva dana do malopre u prodavnici stikera mogli su da preuzmu slike sa likom i porukama Veljka Belivuka, koji je uhapšen 4. februara kao vođa jedne od najopasnijih kriminalnih grupa u regionu.

Neprikladan sadržaj sa porukama čoveka iz podzemlja  kome preti doživotna robija, bio je besplatan i mogao je da ga preuzme bilo ko. To su mogla biti i deca koja koriste ovu aplikaciju.

Na stikerima se nalazio Belivuk, a uz svaku fotografiju stajala je i poruka: "Klošaru mali", "Vraćaj pare", "Imaš problem neki?"...

Među nalepnicama su se nalazile i fotografije vikendice u Ritopeku, u kojoj su, kako se sumnja, pripadici klana odvodili žrtve. Uz tu nalepnicu stoji poruka na engleskom: "Rad od kuće".

Osim Belivuka, na Vajber slikama su bile i starlete Tamara Đurić i Jelena Krunić, koje su kako se pisalo, posle hapšenja klana primale pretnje.

Predstavljeni su i vođa suprotstavljene frakcije navijača Partizana Rade Petrović, kom je Belivuk više puta pretio, ali i uhapšeni Milovan Tadić, nekadašnji šef obezbeđenja vođe klana, kao i njegova bivša verenica starleta Tijana Ajfon.

Da podsetimo, klan Veljka Belivuka razbijen je u februaru, a pripadnici se terete za najmanje tri ubistva, kao i niz drugih krivičnih dela.

"Proboj na mreže" desio se i pre ovoga. Na Instagramu postoji prodajna stranica sa duksevima i majicama Belivukovog klana.

Reakcija Vibera: Sklonili sporan sadržaj

Ovim povodom oglasio se i Rakuten Viber navodeći da je sporan sadržaj sklonjen, te da je postavljanje sadržaja koji poziva na nasilje zabranjeno. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

- U komentaru na medijske navode povodom objave stikera kreiranih od strane korisnika Vibera na Viberovom stiker marketu koji predstavljaju izvesnog državljana Srbije (kao i njegove saradnike i njhova dela) koji se trenutno nalazi u istražnom pritvoru, Rakuten Viber želi da informiše svoje korisnike i javnost u Srbiji da nije imao uvid u njihov sadržaj pre objavljivanja – niti je dao saglasnost za tu aktivnost.

Istovremeno, Rakuten Viber je sadržaj tog stiker paketa danas izbrisao sa Viberovog stiker marketa. Kao što su nezavisni stručnjaci tačno napomenuli u navodima domaćih medija danas, funkcija Viber Stiker Kreator omogućava svakom korisniku Vibera da napravi i postavi svoj paket stikera na Viber stiker market bez da je prethodno u obavezi da se obrati Viberu tim povodom – ili da dobije Viberovu saglasnost da isti bude postavljen na platformu.

Na ovaj način, Viber podstiče svoje korisnike da se kreativno izražavaju koristeći Viberove napredne grafičke funkcije i alatke – i dalje dele svoje kreacije nesmetano kroz svakodnevnu komunikaciju putem Vibera.

I pored toga, a u skladu sa Viberovim pravilnikom o sadržaju namenjenom javnosti, plasiranje grafičkih izraza nasilja, a naročito onih u kojima je nasilje glorifikovano ili se podstiče, nije dozvoljeno na platformi. U ovo se svrstavaju i ekstremni prikazi ili opis nasilja ili jasne pretnje nasiljem prema bilo kojoj osobi ili grupi ljudi.

Planiranje i promovisanje nasilničkih dela koja bi direktno ili indirektno mogla da izazovu fizičke povrede ili duševni bol drugih – kao i sadržaj koji promiviše nezakonite aktivnosti – strogo su zabranjeni na Viberu, i Viber zadržava pravo da ukloni ovakav sadržaj sa platforme – što je danas i učinio u ovom slučaju.

Platforma aplikacije Rakuten predstavlja okruženje za bezbednu, zaštićenu, besplatnu, kreativnu, korisnu i pozitivnu komunikaciju – i preduzeće sve odgovarajuće mere da to održi – i da svojim korisnicima uvek pruži mir i razloge za zadovoljstvo sada i ubuduće - stoji u saopštenju.

Video: U pratnji 22 vozila, blokirana cela trasa od Makiša do Ustaničke ulice: Belivuk i ekipa u tužilaštvu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    28. april 2021 | 16:47

    A šta je sa odeljenjem za visokotehnološki kriminal, da pronađu onoga ko je stikere "okačio" na Viber. Njega treba da kazne. Ako to ovako prodje, od sutra možete očekivati svakakve bljuvotine koje će mangupi kačiti.

  • Eee

    28. april 2021 | 17:25

    Vise nije Velja nevolja, sad je Velja papagaj... Do kraja zivota ce ziveti u kafezu

  • Dax

    28. april 2021 | 17:30

    Ja sam do sada samo procitao tekst da ima stikera... Stikere jos ni na jednom portalu nisam video... Evo i ja pisem da su izasli stikeri o naci Nemackoj sa sve pozdravima, da li je to istina?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA