≫ 

Niški lekar o rođenju bebe Milice u crvenoj zoni: "U pepelu ljudske nesreće, iznikao je novi život"

- Koliko je puta samo zazvonila notifikacija sa zloslutnom porukom… Pozicija N12, exitus letalis… Toliko puta tokom ovih godinu dana. Ali mi i dalje držimo datu reč : Dalje nećeš moći… jer mi se nikada nećemo predati - obećava u ime svih hrabrih kolega Janković

  • 4
Devojčica Milica, Zaječar, trudnica zaražena korona virusom Foto: Klinika za anesteziju i intenzivnu terapiju

- U pepelu ljudske nesreće, prkosno, iznikao je novi život. U drami koju samo život može da režira, niški anesteziolozi udaljili su se za trenutak od respiratora i pomogli hrabroj M. P. iz Zaječara da na svet donese zdravu devojčicu Milicu - ovim rečima opisao je dr Radmilo Janković, zamenik direktora niškog UKC  porođaj dvadesetsedmogodišnjakinje žene obolele od kovida 19, obavljen na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju.

Umesto ginekologa i akušera, bebu su dočekali anesteziolozi jer je Milica sve iznenadila s obzirom na to da je majka bila u 35. nedelji trudnoće.

Radmilo Janković, koji je već više od godinu dana kao direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju sa svojim ljudima na prvoj liniji fronta u borbi protiv opasnog protivnika, priznaje da su ovaj trenutak doživeli veoma emotivno.

- Nije bilo vremena za čekanje, kontrakcije su učestale, dešavale su se na tri minuta. A onda radost, ushićenje, onomatopeja prkosa i nade orila se hodnicima niškog UKC. Niška anestezija rasturena i razdvojena na tri strane sveta u Kruševcu, kovid intenzivnoj i Urgentnom centru pratila je u svojoj viber grupi prenos ljudske drame, navijala i bodrila svoje kolege u crvenoj zoni intenzivne nege - prepričava Janković detalje dramatične borbe za život majke i deteta.

Nakon porođaja, majka je zadržana na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju, dok je beba prebačena na Kliniku za dečje interne bolesti.

Kako navodi Janković, stanje dvadesetsedmogodišnjakinje je i dalje ozbiljno ali se nadaju da će se izboriti sa bolešću.

Devojčica Milica, Zaječar, trudnica zaražena korona virusom Foto: Klinika za anesteziju i intenzivnu terapiju

- Ona je sada na neinvazivnoj ventilaciji, svesna je i komunikativna. Nadamo se poboljšanju stanja koje je i dalje ozbiljno, ima promene na plućima i visoke vrednosti zapaljenja ali se svi nadamo da će se oporaviti - objašnjava Janković.

Priznaje da im ovakvi trenuci predstavljaju predah od teške borbe u kojoj protivnik često pobedi bez obzira na napore anesteziologa.

- Koliko je puta samo zazvonila notifikacija sa zloslutnom porukom… Pozicija N12, exitus letalis… Toliko puta tokom ovih godinu dana. Ali mi i dalje držimo datu reč : Dalje nećeš moći… jer mi se nikada nećemo predati - obećava u ime svih hrabrih kolega Janković.

Beba je, prema rečima dr Emilije Golubović direktorke Klinike za dečje interne bolesti, u stabilnom stanju.

- Dete je u inkubatoru, počelo je da uzima hranu u dobrom je opštem stanju. Još nemamo rezultat testa pozitivnosti na Covid 19, očekujemo da ćemo ga dobiti posle 17 sati - kazala je Golubović.

Video: Nadljudska borba za život bebe u Nišu u julu prošle godine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • haj

    28. april 2021 | 19:32

    niš je kojomotiva za ubijajnje naroda ustajte narode oteraj te te ubice sad su se bacili na trudnice i na decu da ubijaju

  • ivana

    28. april 2021 | 16:15

    Bravo!!!

  • S

    28. april 2021 | 21:21

    Svaka cast, vi se u crvenoj zoni borite za nove zivote, a mlada Prijepoljka baca zivo i zdravo dete u kontejner.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA