≫ 

Oglasio se UKC u Nišu u vezi sa smrću porodilje (27): Pogoršalo joj se stanje dan nakon porođaja

- Beba se nalazi u potpuno zadovoljavajućem zdravstvenom stanju, negativna je na kovid 19, i pod neprekidnim nadzorom lekara je - kažu u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu

  • 5
Klinički centar Niš, KC Foto: ATA Images, Shutterstock

Univerzitetski klinički centar u Nišu oglasio se povodom smrti porodilje B. M. (27) iz Zaječara, koja je jutros preminula od posledica korona virusa. U saopštenju se navodi da se dan nakon porođaja, kada je rodila zdravu devojčicu, njoj pogoršalo zdravstveno stanje i da je uprkos svim naporima lekara izgubila bitku sa koronom. 

Zbog progresivnog pogoršanja respiratorne funkcije i jako teškog opšteg stanja, u ponedeljak 26. aprila 2021., prevedena je u jedinicu intenzivne nege Klinike za anesteziju i intezivnu terapiju, trudnica B.M. stara 27 godina. Od prijema u jedinicu intezivne nege, pacijentkinja je bila pod neprekidnim nadzorom i tretmanom multidisciplinarnog tima lekara UКC Niš - navodi se u saopštenju UKC Niš.zaječa

Trudnica je 26. aprila 2021. godine porođena prirodnim putem, u kontrolisanim uslovima u jedinici intenzivne nege Klinike za anesteziju i intezivnu terapiju.

- Rodila je vitalno dete ženskog pola koje je odmah prebačeno u neonatološki blok Klinike za dečije interne bolesti. Dan nakon porođaja, dolazi do pogoršanja životnih funkcija i teškog poremećaja koagulativnog statusa kao i naglog prestanka bubrežne i funkcije jetre. I pored intenzivnog lečenja od strane multidisciplinarnog tima lekara, došlo je do smrtnog ishoda i pacijentkinja je preminula u četvrtak 29. aprila 2021. u 7.20 sati - kažu UKC Niš i dodaju da je beba se nalazi u potpuno zadovoljavajućem zdravstvenom stanju, negativna je na kovid-19, i pod neprekidnim nadzorom lekara je.

Bebu umesto ginekologa dočekali anesteziolozi

Beba je dobila ime Milica.

- U pepelu ljudske nesreće, prkosno, iznikao je novi život. U drami koju samo život može da režira, niški anesteziolozi udaljili su se za trenutak od respiratora i pomogli hrabroj M. P. iz Zaječara da na svet donese zdravu devojčicu Milicu - ovim rečima opisao je za Telegraf.rs dr Radmilo Janković, zamenik direktora niškog UKC porođaj dvadesetsedmogodišnjakinje žene obolele od kovida 19, obavljen na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju.

Umesto ginekologa i akušera, bebu su dočekali anesteziolozi jer je Milica sve iznenadila s obzirom na to da je majka bila u 35. nedelji trudnoće.

Radmilo Janković, koji je već više od godinu dana kao direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju sa svojim ljudima na prvoj liniji fronta u borbi protiv opasnog protivnika, priznaje da su ovaj trenutak doživeli veoma emotivno.

- Nije bilo vremena za čekanje, kontrakcije su učestale, dešavale su se na tri minuta. A onda radost, ushićenje, onomatopeja prkosa i nade orila se hodnicima niškog UKC. Niška anestezija rasturena i razdvojena na tri strane sveta u Kruševcu, kovid intenzivnoj i Urgentnom centru pratila je u svojoj viber grupi prenos ljudske drame, navijala i bodrila svoje kolege u crvenoj zoni intenzivne nege - prepričava Janković detalje dramatične borbe za život majke i deteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    29. april 2021 | 13:07

    I? Opet nikome ništa, pojeo vuk magarca i ćao, idemo dalje.. Cccc uzas breee

  • Dušica

    29. april 2021 | 14:06

    Leče li naše bolnice i naši lekari još od čega sem od korone ? Ljudi izgubismo 10 puta vise zivota zbog korone nego od nje. Dali iko razmislja da ce kad tad svi odgovorni morati se suciti pred pravosudjem.

  • Draško®️

    29. april 2021 | 14:04

    Imali smo mi ovakvih slučajeva i pre korone i niko nije odgovarao na zalost, plasim se da je sad korona izgovor za mnoge smrtne ishode gde su u pitanju propusti lekara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA