Marko studirao, bio zdrav mladić: Kobnog dana došlo do zastoja srca, sad ne ume ni vodu da uzme sam

Posle intervencije zbog kamena u bubregu, Marko Stanković (28) iz sela kod Vranja, dobio je paraplegiju zbog koje mu je potrebna stoprocentna pomoć druge osobe

  • 9
Marko Stanković, paraplegija, Golemo Selo Foto: Tamara Misirlić

Opako se i surovo sudbina poigrala sa mladićem Markom Stankovićem (28) iz Golemog Sela kod Vranja, koji ima paraplegiju, tog kobnog 29. marta 2018. godine, kada mu se život potpuno promenio. Od kada više, kako govori njegova majka, nije onaj isti. Od kada mu je dijagnostikovana paraplegija.

Sve do tog dana bio je potpuno zdrav, studirao, završavao fakultet, imao snove i želje kojima je stremio, čijem se ostvarenju nadao. A onda je osetio nesnosne bolove u bubregu, zbog čega je morao da se operiše. Sem toga, kako njegova majka Gorica Stanković navodi, nikakvih drugih zdravstvenih problema nije imao.

- Bio je zdravo dete, studirao je, završio fakultet. Postao diplomirani inženjer menadžmenta. Želeli smo sve najbolje za njega i on je sam video gde živimo - drhtavim glasom priča Gorica.

Ipak, odmah posle intervencije, počele su da javljaju komplikacije zbog kojih je Marko jedva preživeo.

- Tog 29. marta 2018. se sve promenilo... Tog kobnog dana... Imao je kliničku smrt... Oživljavali su ga pola sata, tako su nam rekli lekari sa VMA, gde je operisan. Posle toga je bio dva meseca u šok sobi, bio je to veliki haos. Posle toga je prebačen na rehabilitaciju, gde se oporavljao cele dve godine - priča majka plačući.

Kako kaže, od tada ne može da funkcioniše sam, više nije ono što je nekada bio

- Bio je potpuno nepokretan ta dva meseca, odmah posle intervencije. Nije mogao da priča, bio je bez kiseonika u mozgu. Bio je kao biljka - kaže Gorica.

Od marta 2018. godine, Stankovićima se svet okrenuo naopačke.

- Nismo imali ništa, nisam mogla ni da radim... Kako da radim kad mi dete takoreći mrtvo leži u bolnici... - priča Gorica pokušavajući da zadrži suze.

Danas, ona radi, a njen suprug, Markov otac, morao je da da otkaz, kako bi neko brinuo o njemu jer je Marku potrebna stoprocentna pomoć drugog lica.

- Marko ima 28.000 dinara pomoći, a surprug ne radi. Sve što smo štedeli dali smo na njegovo lečenje, u kući nemamo ni kupatilo. Marko i dalje ne može ni čašu vode da uzme sam, ne ume čak ni sam da kaže: "Daj mi vodu", "Gladan sam", to ne. Samo kada ga nešto pitamo, ume kratko i nerazgovetno da odgovori - kaže Markova majka.

Ne može van kuće bez prevoza

Usled tragedije i šoka, roditelji su potpuno izgubili i sebe, i sina koji je bio zdrav. Ipak, sve ovo vreme pokušavaju da ostanu jaki, uprkos svim komplikacijama. A jedna od njih je i položaj mesta u kom žive.

- Živimo u Poljanici, ovde je vrlo nepristupačno, posebno kada je zima, a udaljeni smo od Vranja oko 25 kilometara. Imamo ujutru i uveče prevoz, ali ne možemo sa Markom u autobus, on ne može ni dugo da stoji, ima kolica kao pomoć, non stop neko mora da bude sa njim - priča Gorica.

Kako kaže, po izlasku iz bolnice, dalje nisu znali šta će.

- Čuli smo da u Nišu postoji neka privatna klinika gde bi Marko išao na terapije, ali je problem što moramo onda tamo da iznajmimo stan i da plaćamo tu terapiju. Samo tri sata košta oko 50 evra, a pre svega, te vežbe moraju da mu odobre - kaže naša sagovornica.

Majka ovog mladića kaže da Marko ne zna šta mu se desilo, iako mu roditelji sve vreme sve pričaju. Pokazuju mu slike da vidi sebe, da se priseti svog života.

- Ne znam... Nemam pojma, nisam svesna kako smo sve to preživeli... I dan-danas smo pod lekovima - zaključuje Gorica.

Medicinska dokumentacija

U dokumentaciji Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Vojnomedicinske akademije (VMA), prema konzilijarnom mišljenju, navodi se da je Marko primljen na Kliniku za urologiju VMA radi PCNL-a desnog bubrega (perkutane nefrolitotomije - minimalno invazivna, endoskopska metoda lečenja kamena u bubregu) 28. marta 2018. godine.

- Za kamen u desnom bubregu zna unazad više godina. Tokom intervencije dolazi do srčanog zastoja te su primenjene mere kardiopulomonalne reanimacije i preveden je u Hiruršku intenzivnu negu. Od strane infektologa odmah započeta kombinovana parenteralna AB terapija, urađen EHO srca - navodi se u dokumentaciji.

Kako se dodaje, u desnom srcu viđen je gas, a u levom značajno manje. Pregledan je i od strane oftalmologa, neurologa i neurohirurga.

- Učinjen MSCT glave, grudnog koša, abdomena i male karlice: blagi edem mozga, pluća sa slikom ARDS-a, gas u desnom retroperitoneumu. Pacijent je bez svesti, febrilan do 38.5 stepeni, intubiran, na mehaničkoj ventilaciji - stoji dalje u nalazu sa VMA.

Prema veštačenju Marka Stankovića od strane dva neuropsihijatra, od septembra 2020. godine, ovaj mladić u potpunosti je nesposoban za samostalan život.

- Radi se o licu koje 100 odsto zavisi od pomoći drugog lica (nesposobnost da se sam hrani, da održava higijenu, da se samostalno kreće). Neophodno je stalno menjanje pelena kao i održavanje lične higijene. Zbog opisanih trajnih psihičkih oštećenja, lice u potpunosti nije sposobno da advekatno samostalno rasuđuje, da adekvatno komunicira sa drugima, da iskaže svoje potrebe, da upravlja sobom kao i da razume smisao i svrhu pojedinih radnji i upravlja svojim postupcima - navodi se u veštačenju.

Marku možete pomoći uplatom na račun: 200 - 120371509 - 05 na ime: Milan Stanković (Markov rođeni brat), Banka poštanska štedionica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kralj

    21. maj 2021 | 14:14

    Tuga

  • Renatita

    21. maj 2021 | 14:56

    Da se ispita zasto je uopste doslo do toga, cija je greska da zbog kamena u bubregu zdrav mlad decko postane paraplegicar, klinicki mrtav, bez kiseonika u mozgu, tuga!!!!!!

  • Marina

    21. maj 2021 | 15:04

    Lekarska greška 100%. Al u zemlji Srbiji to se ne dokazuje. Ne postoji. Lekari će uvek da se štite medjusobno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA