Promene vremena se nastavljaju bar još 7 dana: Variraće od temperatura ispod nule, do 25 stepeni

Do osetnijeg pada temperature doći će u petak

  • 2
Kiša Foto: Mateja Beljan

Prethodni period obeležila je smena toplog i hladnog vremena, a tako će da bude i u narednih sedam do 10 dana. Kada je u pitanju vremenska situacija koja nas očekuje do kraja ove i tokom sledeće sedmice, vraća se pad temperature, jak vetar i padavine.

U toku prethodne večeri je do Vojvodine, a u toku noći i do centralnih predela Srbije, stigao hladni front, koji je ispraćen prodorom osetno hladnije vazdušne mase, padom temperature i jakim, na udare i olujnim severozapadnim vetrom. Padavine su skoro izostale. Tek ponegde je bilo slabe kiše, dok je u Banatu došlo do grmljavinskih pljuskova, koji su se vrlo brzo izmestili na istok iznad Rumunije.

U Srbiji je danas za desetak stepeni hladnije. Preovladava promenljivo oblačno vreme i tako će biti i do kraja dana, tek ponegde sa slabom kišom ili pljuskom sa grmljavinom, ali će u većini predela biti potpuno suvo. Maksimalna temperatura danas se kretala od 16 stepeni na severu do 22 na jugu Srbije, a u Beogradu oko 19 stepeni.

Vremenska prognoza Foto: Printscreen/RHMZ

- U petak se iznad Srbije prvo očekuje dolazak tople vazdušne mase sa jugozapada. Ipak, sever Vojvodine biće pod uticajem hladnije vazdušne mase, uz oblačno, od sredine dana i kišovito vreme. Maksimalna temperatura u tim predelima biće od 18 do 20 stepeni. U ostalim predelima Srbije očekuje se umereno oblačno i relativno toplo vreme, sa sunčanim intervalima, dok će na jugu Srbije biti sunčano. Maksimalna temperatura u ostalim predelima Srbije kretaće se od 23 do 27 stepeni, u Beogradu će biti oko 25. Inače, hladni front koji će već tokom dana zahvatiti sever Vojvodine, krajem dana i tokom večeri preći će preko ostalih predela Srbije i Beograda, a u toku noći i preko centralnih delova Srbije i doneti osetniji pad temperature i jak, na udare prolazno i olujni severozapadni vetar, a očekuje se i jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom - ističe meteorolog Đorđe Đurić.

U subotu će, nakon oblačnog jutra i dela prepodneva sa kišom i jakim severozapadnim vetrom, sredinom dana doći do razvedravanja. Posle podne će da bude sunčano, a severozapadni vetar biće u slabljenju. Biće osetno hladnije, a maksimalna temperatura će se kretati od 16 do 20, u Beogradu do 18 stepeni.

- U nastavku vikenda Srbija će biti pod uticajem anticiklona, tj. vazdušni pritisak će biti znatno iznad normale. Kao posledica toga, u noći između subote i nedelje i u nedelju ujutru biće vedro i veoma hladno. Minimalna jutarnja temperatura u nedelju biće od nula do sedam stepeni, a ponegde se očekuje čak i prizemni mraz. Najhladnije će biti u dolinama, kotlinama i na jugoistoku Srbije, a ponegde se očekuje i magla. Tokom dana sunčano i toplije, uz maksimalnu temperaturu oko 22 do 23 stepena. Jugoistočni vetar biće u pojačanju, pa će u košavskom području od sredine dana biti jak, na jugu Banata i sa olujnim udarima - dodaje Đurić.

Vremenska prognoza Foto: Printscreen/RHMZ

Početkom sledeće nedelje Srbija će se nalaziti između niskog pritiska i ciklona sa zapada i visokog sa istoka, pa će biti izražen gradijent vazdušnog pritiska. Usled toga se očekuje priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, dok će u košavskom području duvati jak, na udare i olujni jugoistočni vetar. Maksimalna temperatura u ponedeljak i utorak biće od 25 do 30, u Beogradu do 28 stepeni. Ovog dana očekuje se i pad vazdušnog pritiska, što će da bude uvod u novu promenu vremena.

- Sredinom sledeće sedmice se pod uticajem ciklona iz zapadne i centralne Evrope očekuje povećanje oblačnosti, a krajem dana i tokom noći kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Jugoistočni vetar biće u skretanju na jugozapadni, a u sredu, po prodoru hladnog fronta sa severozapada, biće u skretanju na severozapadni. Prodor hladnog fronta usloviće u četvrtak i dolazak osetno hladnije vazdušne mase sa severozapada Evrope, uz pet do sedam stepeni niže temperature u odnosu na početak sedmice, a centar ciklona preko centralne Evrope nastaviće put prema istoku Evrope i Rusiji. Od petka će da bude toplije, a sledećeg vikenda temperatura će biti oko 25 stepeni, uz uglavnom pretežno sunčano vreme i tek ponegde posle podne i uveče uz lokalne pljuskove sa grmljavinom - zaključuje meteorolog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    7. maj 2021 | 07:03

    Nemati vi pojma kad pogledas kroz prozor pa pisi o vremenu jedva za jedno mesto da je tacno !!!!!?????

  • Margo

    7. maj 2021 | 00:12

    Taman za psihiće

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA