• 11

Patrijarh Porfirije: Ne postoji razlog da crkva i država ne sarađuju na dobro svih

Porfirije je govorio o odnosu države i crkve, Kosovu i Metohiji, Stepincu

  • 11
Patrijarh srpski Porfirije

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Patrijarh Porfirije izjavio je da se raduje skorom susretu s narodom i vladikama u Crnoj Gori, a posebno je, ističe, zadovoljan što će sa premijerom Zdravkom Krivokapićem potpisati Temeljni ugovor o međusobnim odnosima SPC i države.

U opširnom intervjuu za zagrebački "Večernji list", Porfirije na pitanje šta bi poručio pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori, kao i koji je njegov pogled na problematične odnose SPC-a i države Crne Gore, ističe da bilo čije slobodno, bez prisile, izjašnjavanje o bilo čemu, bilo kojoj socijalnoj karakteristici, uključujući i nacionalnu pripadnost, ne može biti upitno ni za koga.

- Što se tiče odnosa naše crkve s državnim vlastima, mi ćemo nastojati da i tamo sarađujemo po evropskom načelu kooperativne odvojenosti - rekao je Porfirije.

Ne postoji, ističe, razlog da Crkva i država ne sarađuju na dobro svih, bez obzira na to kako se izjašnjavaju. Porfirije je istakao da Srpska crkva nema nikakav problem s postojanjem bilo koje države, naravno, ako se poštuju prava njenih vernika, posebno kada ti vernici čine većinu stanovnika, kao što je to slučaj u Crnoj Gori.

Za njega je, kaže, najbolji princip odvojenost crkve i države, gde svako treba da radi na svom polju, ali isto tako je, dodaje, važno da sarađujemo u svemu gde ima mogućnosti i potrebe za dobro svih: Crkve, države, građana.

- Što su bliži i bolji odnosi crkve i države, uključujući patrijarha i predsednika ili kralja, a zasnovani su na demokratskim principima i procedurama, na punom poštovanju slobode svih, to bolje za sve - naveo je patrijarh.

Na opasku da neki, poput Svetislava Basare, redovno kritikuju njegove izjave o Kosovu i Metohiji, Porfirije je uzvratio pitanjem.

- Ko može jednostavno da zanemari, zažmuri pred činjenicom da su ljudi, hršćani, Srbi, u 21. veku proterani iz svojih kuća, njih više od 200.000, sa svojih njiva, da je posle 2000. godine uništeno, devastirano četrdeset crkava na Kosovu i Metohiji - odgovorio je Porfirije.

Podsetio je da je prošlog meseca bilo nekoliko napada na pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji.

- Hipotetički, kada bi se dogodilo ono što se neće dogoditi nikada, da crkva prizna na nasilju stvorenu lažnu državu, bi li nasilje prestalo ili bi se pojačalo - upitao je.

Govoreci o Kosovskom zavetu, patrijarh je rekao da je to izraz Novog zaveta, žrtvovanje desetine hiljada srpskih vitezova u kosovskom boju, u svemu po ugledu na žrtvu protomučenika Hrista za život bližnjih i za život u večnosti.

- Kosovski zavet izraz je vernosti srpskog naroda Hristu, izraz potpune vere u uskrsnuće - rekao je patrijarh.

O nedavnoj izjavi za HRT kada je izneo neka za njega problematična mesta u pismima do sada nepoznatim javnosti, koja je Stepinac 1941. pisao papi Piju XII, a koji za neke nisu sporni, Porfirije kaže da mu nije bila namera da to iznosi, ali i da mu se čini da time nije prekršio dogovor o neiznošenju dokumenata u javnost.

Podseća da je jasno rekao da je svestan da su okolnosti u kojima je Stepinac živeo i delovao bile više nego teške i komplikovane, da mu nije bilo nimalo jednostavno i lako.

- To što ja mislim, naravno, ne obavezuje nikoga, ali dozvolićete da, ako dajemo pravo svakome da ima svoj stav, i ja, kad mi je već ovakvo pitanje postavljeno, imam pravo i dužnost da iznesem svoje mišljenje. Ako je, pak, nekome problem to što ja imam problema s iskazima u pismu o kojem je reč, mogu samo reći da mi je zaista žao - naveo je, između ostalog, patrijarh Porfirije.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aronija ZLATNA

    Svi ste vi ista ekipa.

  • MedTeh

    Onda promovisite vakcinaciju. Jer kao neko kome narod veruje ne samo njemu kao patrijarhu vec i SPC onda bi trebalo jednoglasno da podrze proces vakcinacije i da to bude obaveza na svakoj propovedi posle sluzbe, da se pozove narod da se vakcinise. U suprotnom ja licno smatram da radite protiv naroda i drzave

  • v

    Ako crkva misli dobro narodu onda nema dobrobit svih, nego dobrobit piliticara i svestenika

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima