• 22

Imunizacija po gradovima Srbije: U Nišu dvaput vakcinisano 69.075 osoba, a u ovom mestu njih 1.314

, Telegraf

Obratili smo se na adrese deset gradova i opština, većina beleži zadovoljavajuć odziv

  • 22
Vakcinacija, imunizacija, korona virus, mapa Srbije, GRAFIKA

Ilustracija: Nikola Jovanović

Prema poslednjim informacijama od 8. maja, u Srbiji je ukupno dato 3.775.080 doza vakcine protiv korona virusa, dok je broj građana koji su primili obe doze 1.645.273. Kako bismo proverili na koji način su doze "preraspodeljene", tj. u kojim je gradovima zabeleženo veće, a u kojima manje interesovanje za imunizaciju protiv korona virusa, sa pitanjima o broju vakcinisanih i podacima o broju stanovnika obratili smo se na adrese deset gradova i opština u Srbiji. Iz većine smo dobili odgovore, i to u periodu od 5. do 10. maja. Zbog razlike u vremenu u kojima su podaci pristizali, dobijeni podaci se ne mogu direktno porediti.

Sjenica - potpuno vakcinisano 15 odsto stanovništva

Najpre smo dobili odgovore iz tri grada. Od Zavoda za javno zdravlje Užice tražili smo podatak za Sjenicu. Kako su nam rekli već 5. maja, u Sjenici je potpuno vakcinisano, dakle sa dve doze vakcine, 2.878 osoba, odnosno 15 odsto populacije starije od 18 godina.

Samo prvu dozu primilo je 1.254 lica, odnosno 6,5 odsto populacije starije od 18 godina.

U Sjenici živi 19.216 lica starijih od 18 godina, prema proceni Republičkog Zavoda za statistiku za 2019. godinu, naveli su u svom odgovoru.

U Beogradu 34 odsto vakcinisanih sa dve doze

Istog dana stigli su odgovori iz Beograda i Niša. Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje rečeno nam je kako je zaključno sa 4. majem u Beogradu aplikovano ukupno 1.080.741 doza vakcina. Prvom dozom vakcinisano je 605.052 osobe, dok je dve doze primilo 475.689 osoba.

- Procenat punoletnih vakcinisanih iznosi 43,5 odsto, a punoletnih revakcinisanih 34,2 odsto - stoji u odgovoru centra za kontrolu i prevenciju bolesti GZZJZ Beograd.

U Nišu dvaput vakcinisano 32 odsto punoletnih

Takođe 5. maja dobili smo podatke za Niš. U Nišu je jednom dozom vakcinisano 85.751 osoba, što je 40,33 odsto u odnosu na punoletno stanovništvo. Sa dve doze vakcinisano je 69.075 osoba, što je 32,49 odsto punoletnog stanovništva. Iz Instituta za javno zdravlje Niš rečeno nam je broju vakcina treba dodati i 5.770 doza vakcine datih stranicma tokom tri dana.

Kako su naglasili, stranci su vakcinisani Astra Zenekom.

tablica sa ukupnim brojem vakcinisanih stanovnika iz Niša

Foto: Institut za javno zdravlje Niš

Kako su naveli, od početka imunizacije interesovanje stanovnika Niša je veliko.

Obuhvat sa dve doze u Jagodini 27 odsto

Vakcinacija u Jagodini krenula je 8. januara. Do 5. maja dato je 33.076 doza vakcina. Kako su u odgovoru na pitanja Telegrafa naveli iz Zavoda za javno zdravlje Ćuprija, u Jagodini je prvom dozom vakcinisana 17.521 osoba, dok je drugom vakcinisano 15.555 osoba.

- Obuhvat vakcinisanih u odnosu na broj punoletnih stanovnika bar jednom dozom je 58,60 odsto. Obuhvat sa dve doze je 27,6 odsto - naveli su uz napomenu da je odziv vrlo dobar.

Ocenjuju da je sticanje kolektivnog imuniteta moguće kroz tri meseca. Dodaju da je u gradu prema proceni iz 2019. godine ima 68.926 stanovnika, te da je od tog broja punoletno 56.437 osoba.

Novi Pazar i Tutin - manje od 20 i 10 odsto revakcinisanih

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar od 10. maja, u Novom Pazaru dato je ukupno 23.461 doza. Od toga, jednom je vakcinisano 13.069 građana, a dva puta njih 10.392. U odnosu na ukupan broj stanovnika od 55.000, procenat vakcinisanih sa dve doze nešto je manji od petine broja stanovnika - 18,89 odsto.

U Tutinu je do 10. maja dato 3.099 doza vakcine protiv korona virusa. Od tog broja prvu dozu primilo je 1.785 osoba, dok je sa dve doze vakcinisano 1.314 građana. U odnosu na broj stanovnika od 20.000, kako stoji u odgovoru ZZJZ Novi Pazar, procenat vakcinisanih sa dve doze iznosi 6,57 odsto.

U vezi sa manjim obuhvatom vakcinacije u tom delu zemlje, dobili smo komentar prim. dr Šefadila Spahića, direktor ZZJZ Novi Pazar.

- Tako je zahvaljujući jakom antivakcinalnom lobiju, tihoj opstrukciji, strahu i zakasneloj reakciji na bilo koju inovaciju ili nepoznanicu - rekao je za Telegraf.rs.

Opšta bolnica u Novom Pazaru, medicinski radnici, pomoć

Novi Pazar / Foto: Tanjug/Lazar Lazarević

Tim povodom danas se oglasio i državni sekretar Mirsad Đerlek navodeći da broj vakcinisanih u Sjenici i Novom Pazaru raste, dok Tutin zaostaje.

 U Novom Sadu 35 odsto punoletnih primilo dve doze

- Prema dostupnim podacima, u Gradu Novom Sadu je do 9. maja vakcinisano je 35 odsto punoletnih građana sa dve doze vakcina protiv korona virusa, a još 13 odsto punoletnih građana dobilo je bar jednu dozu vakcine protiv kovida 19 - rečeno nam je iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, bez navoda o tačnom broju vakcinisanih i broju stanovnika.

Prema podacima sa sajta Grada, u Novom Sadu živi 299.294 građana.

Dve doze u Gornjem Milanovcu primila četvrtina odraslih

U Gornjem Milanovcu, prema podacima od 10. maja, vakcinisano je 34,6 odsto odraslog stanovništva. Sa dve doze vakcinisano je 25,12 odsto. U brojkama, reč je o 12.363 jednom vakcinisanih osoba, odnosno o 8.974 potpuno imunizovanih.

U opštini živi 43.430 stanovnika, od čega 35.730 punoletnih.

Cilj nam je da se do kraja maja obuhvati više od 50 odsto odraslog odraslog stanovništva - naveli su iz Doma zdravlja Gornji Milanovac navodeći da su i dosadašnji rezultati imunizacije iznad proseka.

Informacije o broju vakcinisanih u Loznici i Doljevcu nismo dobili do objave ovog teksta.

Video: Ovo je 500 hiljaditi Beograđanin koji je vakcinisan protiv korona virusa

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    Niko ne racuna broj lica koja su prelezala ovu bolest. Takvi su nosioci imuniteta i zastite. Ko je bio oboleo sigurno je stekao imunitetet za razliku od vakcinisanih. Pametnom dovoljno

  • Živa

    Novi Sad sa prigradskim naseljima od kojih nijedno nije manje od 10.000 stanovnika, ima oko 400.000 stanovnika.Rezultati vakcinacije, ukoliko su tačni, su poražavajući.Da nije onih sa privremenim boravkom koji su se vakcinilsali, stranih državljana i drugih, "letećih veza", bila bi bruka od broja.

  • GP

    Slab odziv na kovid vakcinaciju. Uzalud sva podmicivanja i placanja, pametan narod nece pa nece.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima