• 0

Kozmetički saloni u Srbiji pod okom inspekcije zbog obavljanja nedozvoljenih medicinskih procedura

, Telegraf

Kontrolišu se medicinske procedure „antiage“ medicine a povodom sve učestalije pojave da se one obavljaju u kozmetičkim salonima i drugim privrednim subjektima van zdravstvenih ustanova i privatne prakse

  • 0
VLADA MERE POPUŠTANJE FRIZERSKI SALON

Ilustracija Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ministarstvo zdravlja sprovodi pojačan inspekcijski nadzor, koje zajednički obavljaju zdravstveni i sanitarni inspektori, nad neregistrovanim subjektima koji obavljaju medicinske procedure „antiage“ medicine a povodom sve učestalije pojave da se one obavljaju u kozmetičkim salonima i drugim privrednim subjektima van zdravstvenih ustanova i privatne prakse.

- Medicinske procedure "antiage" medicine predstavljaju metode i postupke prevencije, dijagnostike, lečenja i rehabilitacije promena nastalih kao posledica starenja, odnosno metode čijom se primenom blagotvorno utiče na zdravlje i fizički izgled, a koji se sprovode na zahtev pojedinca - podsećaju u Ministarstvu zdravlja.

U medicinske procedure "antiage" medicine spadaju tehnike nadoknade volumena kože, potkože i sluzokože u cilju uklanjanja znaka starenja (injektiranje dermalnih filera),  primena Botulinum toksina - korekcija bora, minimalno invazivne tehnike lifting lica (lifting nitima),  regenerativna medicina -  uklanjanja znaka starenja, mezoterapija, hemijski piling, kolagen indukciona terapija, karboksiterapija,   elektromagnetna zračenja.

Nabrojane medicinske procedure "antiage" medicine mogu se obavljati isključivo u zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi koja je osnovana kao opšta ili specijalistička ordinacija doktora medicine, doktora stomatologije, odnosno poliklinika, a kojima je za obavljanje određene procedure "antiage" medicine ministar zdravlja rešenjem izdao dozvolu za korišćenje te medicinske procedure. Nije dozvoljeno njihovo pružanje u kozmetičkim i drugim salonima, niti u bilo kojem prostoru koji nije zdravstvena ustanova ili navedena privatna praksa, bez obzira na to da li uslugu pruža lekar ili drugi zdravstveni radnik ili ne - navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ovim putem oni još jednom pozivaju građane da u cilju bezbednog korišćenja navedenih procedura njih koriste samo u za to ovlašćenim zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi.

U poslednjih nekoliko meseci sve je više slučajeva muškaraca i žena koje su unakazili lažni estetski hirurzi.  Najsvežiji je primer lažnog lekara S. K. (23), koji je maser a koji je operisao žene sa svojom majkom D. K. (49), inače, cvećarkom. 

On je 5 godina imao "divlju" ordinaciju i hiruršku salu u strogom centru Beograda.

Za sve se saznalo kada su žene počele na društvenim mrežama da iznose kako su unakažene. Tužilaštvo je povodom ovog slučaja pokrenulo istragu.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima