Kozmetički saloni u Srbiji pod okom inspekcije zbog obavljanja nedozvoljenih medicinskih procedura

Kontrolišu se medicinske procedure „antiage“ medicine a povodom sve učestalije pojave da se one obavljaju u kozmetičkim salonima i drugim privrednim subjektima van zdravstvenih ustanova i privatne prakse

  • 0
VLADA MERE POPUŠTANJE FRIZERSKI SALON Ilustracija Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ministarstvo zdravlja sprovodi pojačan inspekcijski nadzor, koje zajednički obavljaju zdravstveni i sanitarni inspektori, nad neregistrovanim subjektima koji obavljaju medicinske procedure „antiage“ medicine a povodom sve učestalije pojave da se one obavljaju u kozmetičkim salonima i drugim privrednim subjektima van zdravstvenih ustanova i privatne prakse.

- Medicinske procedure "antiage" medicine predstavljaju metode i postupke prevencije, dijagnostike, lečenja i rehabilitacije promena nastalih kao posledica starenja, odnosno metode čijom se primenom blagotvorno utiče na zdravlje i fizički izgled, a koji se sprovode na zahtev pojedinca - podsećaju u Ministarstvu zdravlja.

U medicinske procedure "antiage" medicine spadaju tehnike nadoknade volumena kože, potkože i sluzokože u cilju uklanjanja znaka starenja (injektiranje dermalnih filera),  primena Botulinum toksina - korekcija bora, minimalno invazivne tehnike lifting lica (lifting nitima),  regenerativna medicina -  uklanjanja znaka starenja, mezoterapija, hemijski piling, kolagen indukciona terapija, karboksiterapija,   elektromagnetna zračenja.

Nabrojane medicinske procedure "antiage" medicine mogu se obavljati isključivo u zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi koja je osnovana kao opšta ili specijalistička ordinacija doktora medicine, doktora stomatologije, odnosno poliklinika, a kojima je za obavljanje određene procedure "antiage" medicine ministar zdravlja rešenjem izdao dozvolu za korišćenje te medicinske procedure. Nije dozvoljeno njihovo pružanje u kozmetičkim i drugim salonima, niti u bilo kojem prostoru koji nije zdravstvena ustanova ili navedena privatna praksa, bez obzira na to da li uslugu pruža lekar ili drugi zdravstveni radnik ili ne - navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ovim putem oni još jednom pozivaju građane da u cilju bezbednog korišćenja navedenih procedura njih koriste samo u za to ovlašćenim zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi.

U poslednjih nekoliko meseci sve je više slučajeva muškaraca i žena koje su unakazili lažni estetski hirurzi.  Najsvežiji je primer lažnog lekara S. K. (23), koji je maser a koji je operisao žene sa svojom majkom D. K. (49), inače, cvećarkom. 

On je 5 godina imao "divlju" ordinaciju i hiruršku salu u strogom centru Beograda.

Za sve se saznalo kada su žene počele na društvenim mrežama da iznose kako su unakažene. Tužilaštvo je povodom ovog slučaja pokrenulo istragu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA