≫ 

Na ovom mestu čuva se grb dinastije Obrenović: Konak Gospodara Jovana najstarija građevina u Čačku

Izvorni grb se nalazi na ulaznoj južnoj strani konaka između dva prozorska otvora, a naslikao ga prota Janko Mikajlović Moler iz Nerišora 1835. godine

  • 0
Konak Gospodara Jovana, Jovan Obrenović, Čačak

Foto:Rina.rs

Brojne tragove ostavila je dinastija Obrenovića širom Zapadne Srbije, koji su i danas vidljivi i služe kao istorijski podsetnik na doba kada se stvarala moderna Srbija. U samom centru grada na Moravi serdar Jovan Obrenović, je 1835. godine sagradio sebi konak.

Radovi su započeti u martu, a završeni u septembru iste godine. Danas je ta građavina najstarija u Čačku i pretvorena je u muzej, jedinstven i po tome što čuva izvorni grb dinastije Obrenović.

- Danas u urbanističkoj kulturi grada Čačka konak Jovana Obrenovića zauzima istaknuto mesto kao građevina koja direktno oslikava autentuičan primer varoške arhitekture svog vremena,  dok je potvrda njegovog porekla izgradnja kao građevina  sa unapred utvrđenom namenom važan primer ostalim konacima koji čime značajan segment graditeljskog nasleđa iz vremena vladavine kneza Miloša Obrenovića. Izvorni grb se nalazi na ulaznoj južnoj strani konaka između dva prozorska otvora, a naslikao ga prota Janko Mikajlović Moler iz Nerišora 1835. godine- rekla je za RINU Delfina Rajić, direktor Narodnog muzeja u Čačku.

Video: Mesto pogibije kneza Mihaila Obrenovića

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA