• 11

One su tu i za pacijente, ali i za lekare: I ovaj 12. maj su dočekale bez svog Zakona

, Telegraf

* Medicinske sestre ostvaruju više od 69 odsto zdravstvenih usluga * Ne zna se tačan broj koliko ih je preminulo od posledica korona virusa

  • 11
Medicinska sestra, medicinski radnici, doktor i sestra

Foto: Shutterstock

One znaju sve tajne pacijenata. One su te koje im pomažu da ustanu, popiju vodu, lek... One su te koje o njima brinu 24 sata, a koje neretko od njih trpe i uvrede. Na usluzi su njima, ali i lekarima... One su naslednice Florens Najtingel, začetnice profesije medicinskih sestara

Danas je, naime, Međunarodni dan sestara, koji se obeležava u svetu od 1965. godine a kod nas 22 godinu unazad, i to na dan kada je rođena Florens Najtingel. Dok se lekari kunu u Hipokrata, medicinske sestre se kunu u nju, koja im je kao začetnica profesije, postavila veliki zadatak i cilj. Da budu, što i jesu, okosnica zdravstvenih sistema.

Upravo su one te, koje su iznele svu golgotu epidemije korona virusa na svojim plećima. Koliko ih je stradalo od posledica kovida, još se ne zna.

Uprkos svemu tome, njihov značaj još nije istaknut kako zaslužuju a Dijana Otašević, predsednica Udruženja medicinskih sestara-tehničara i babica Srbije, viša medicinska sestra, kaže za Telegraf da se nada da će se, s obzirom na njihov doprinos u toku pandemije to u skorijoj budućnosti dogoditi.

Nije dat a ni istaknut značaj medicinskih sestara kao što one to zaslužuju. Mi verujemo da će trud medicinskih sestara kroz epidemiju, to promeniti. Samo da se ovo zaustavi, da se više ne razmišlja o epidemiji i da možemo da se vratimo normalnom životu - kaže Dijana Otašević za naš portal:

Posvećenost i predanost poslu, koju su medicinske sestre ulagale tokom kovid pandemije, često ostaju neprepoznate i zaslužuju mnogo više od aplauza: više ulaganja, veću podršku, siguran i dostojanstven rad, odgovarajuću nadoknadu za rad, više resursa i mogućnost da ravnopravno učestvuju u donošenju odluka o sopstvenoj profesiji.

Prema njenim rečima, tačan broj koliko je sestara izgubilo život od početka epidemije od posledica kovida 19, još nije poznat:

- Neko kaže 30, neko 40, neko 50. To su sve sporadični podaci koji se iznose, a koji nisu zvanični ni utemeljeni. Međunarodno veće sestara institira da se prate podaci o obolevanju i smrtnosti medicinskih sestara, da one napuštaju profesiju, da sagorevaju na poslu, imaju određene mentalne probleme kao posledica kovid epidemije....

I ovaj Međunarodni dan, medicinske sestre u Srbiji dočekale su bez Zakona o sestrinstvu i babičkoj delatnosti o kojem se priča dugo godina unazad. 

- Sve stoji. Pandemija je još u toku, bitnije je da se ona završi - kaže naša sagovornica.

Florens Najtingejl

Florens Najtingel Foto: Wikimedia/H. Lenthall, London

Dokument bi, da podsetimo, regulisao profesiju – obrazovanje, kompetenciju, kvalitet u zdravstvenoj nezi, istraživanja u sestrinstvu i druga pitanja od interesa za profesiju sestara i babica. 

- Mi imamo znatan broj obrazovanih sestara, sa strukovnim i akademskim obrazovanjem, ali to obrazovanje nije prepoznato u zdravstvenoj ustanovi. U katalogu radnih mesta, prepoznat je samo obrazovni nivo viša medicinska sestra, i tu je tačka. Ne postoji ni sestra sa fakultetom, diplomirana medicinska sestra, niti sestra specijalista, a mi imamo u našoj državi i sestre doktore nauka, master, sestre specijaliste, koje su same ulagale u svoje obrazovanje. Taj Zakon bi regulisao profesiju, i obrazovanje i kompetenciju i delokrug rada, i kvalitet u zdravstvenoj nezi... On je upućivan ranijih godina. U svakom slučaju, mi sada očekujemo da ćemo ući u razgovore sa našim ministarstvom - rekla nam je na prošlogodišnji Međunarodni dan sestara Dijana Otašević.

Ovogodišnji njihov dan održava se pod sloganom "Medicinske sestre: Glas koji vodi - vizija buduće zdravstvene zaštite". Tim povodom Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Srbije čestitalo je svim sestrama 12. maj, i odalo zahvalnost za požrtvovani rad u borbi sa epidemijom kovida 19.

- Tokom 2021. godine, Udruženje će se fokusirati na promene i inovacije u sestrinstvu u našoj zemlji, te  kako će izgledati oblikovanje sestrinske profesije u zdravstvenom sistemu u budućnosti. Kao najveća zdravstvena profesija, medicinske sestre treba da budu sastavni deo sistema u planiranju budućnosti zdravstvene zaštite - navodi se u saopštenju Udruženja.

Radojičić: Tihi heroji glasnih dela

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić uputio je čestitke svim medicinskim sestrama i tehničarima povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara.

-  Ove godine Dan medicinskih sestara obeležavamo pod sloganom „Sestrinstvo – glas koji vodi – vizija zdravstvene budućnosti”. Taj slogan je upravo ono što je odraz zahtevne profesije medicinskih sestara i tehničara. Njihov glas je u najtežim trenucima mnogim pacijentima pružio utehu, nadu i ohrabrenje -kazao je gradonačelnik Beograda.

Duga i mukotrpna borba s pandemijom virusa korona pokazala je koliko su za zdravstveni sistem, ali i za svakog obolelog medicinske sestre i tehničari značajni, te da bi bez njihovog dragocenog doprinosa borba protiv ovog virusa bila mnogo teža nego što već jeste.

- Zbog svega što svakodnevno čine za nas, u ime svih bolesnih i njihovih porodica, kao i u svoje lično ime, svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitam njihov dan i izražavam najdublju zahvalnost i divljenje zbog njihove požrtvovanosti – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Prema zvaničnim podacima Komore medicinskih sestara, u Srbiji ima nešto više od 85.670 sestara, a po podacima Svetske zdravstvene organizacije, one ostvaruju više od 69 odsto zdravstvenih usluga.  

Video: Medicinska sestra iz Covid-19 bolnice: Teško je gledati ljude dok se bore za vazduh

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    Kao i svuda uvek imate dobre i lose ljude. Mogu da navedem svoj primer, nakon zavrsene visoke medicinske skole, svoj staz sam odradila na VMC. Uvek sam ljbazna,nasmejana,persiram pacijentima,nikada nisam pogresila prilikom popunjavanja recepta, i odnosenja kartona pravilnim redosledom. Desilo se da je doktorka resila da prozove prekoreda svoju komsinicu,i gospodja koja je trebala da bude sledeca ali nije zbog te komsinice dolazi kod mene,dere se na mene da ja nisam predala njenu knjziicu,da sam neradnik itd... Govorim gospodji da je doslo do zabune i da je doktorka resila da prozove nekog drugog i ukoliko joj to ne odgovara, da moze da se zali licno doktorki ili sluzbi koja je zaduzena za to,da je moja "moc" limitirana, i da ne mogu nazalost da pomognem. Zena se toliko derala na mene, da sam je uvela u ordinaciju,rekla doktorki sta je u pitanju, i ta ista koja se derala na mene, je utihnula i rekla da izmisljam da se ona nije zalila... Da bi mi po izlasku rekla da ipak lekar leci i da njemu ne sme da se zameri... Pa se zato istresa na meni.KRetenizam. Shvatite da ponekad imamo naredjenja od doktora koja moramo da postujemo,jer nam sleduje otkaz,a kada zelimo da pomognemo mi ispadnemo krive. Moja mama inace vec 15 godina ne moze da se zaposli u zdravstvu a ja pet... Evo ne znam,nisam vise pametna...

  • 5544

    Srecan dan sesrtrinstva,svi vi koji pljujete, u njihove papuce i mantile,probajte taj lebac pa komentarisite,do tada 🤫🤫🤫

  • Mama

    Majka sam jedne medicinske sestre i čestitam ovaj dan,ne samo njoj,nego i svim ostalim sestrama,tehničarima,babicama. Pružimo im podršku za bolje uslove rada,daljeg školovanja i usavršavanja,specijalizacija..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima