Može li neko da "nestane" u manastiru? Ko porodici treba da pomogne, šta eparhija ne mora da prijavi

* Kulturolog Janjić kaže da niko ne treba da pati zbog nečije odluke * Ističe primer Svetog Save koji je pobegao na Svetu Goru, ali koji se porukom javio roditeljima da kaže da je odlučan da se zamonaši * Navodi da Crkva poštuje slobodu (odlučivanja), te da je ona data od Boga

Komentari

 • 🙏?

  Znači okoreli zločinac uleti u manastir i ne može mu niko ništa, ćuti tu neko vreme izađe i nastavi po starom, treba da se ima evidencija a rodbini saopštiti u manastiru je i ne želi nikakav kontakt, svako ima pravo da živi kako misli da treba i kako mu odgovara.

 • Viki

  Svakako da treba postovati licni izbor pojedinca ali da li je odluka da se neko ne javi roditeljima moralna, pitanje je. Sam iskusenik treba da ispita sebe u svetlu Bozje Reci da li je njegova odluka ispravna. Da li je u redu da on kao vernik nanese dusevni bol bliznjima. Da li takav postupak Bog odobrava.

 • Casper

  Za cinkaroše treba da se uvede kazna 3 godine društveno korisnog rada ili zatvora. Uz to ako izabere zatvor treba ga 3 meseca staviti u samicu. Pa neka pazi sledeći put kako se ponaša!

 • Casper

  Možda ta osoba ne zaslužuje da sazna da sam u manastiru. Ko ima pravo mene ili nekog trećeg da oda da smo u manastiru? Niko nije maloletan i svako odgovara za sebe!

 • Casper

  Cinkaroši kod mene loše prolaze!

 • El Čapo

  Kada bi me odali tužio bih crkvu i policajca koji me je ocinkario. Vrednost odštete bi bila veća od parcele i manastira koji su napravili.

 • Ana

  Da li crkvi može da postoji neko vrhovno telo koje poseduje podatke o svim monasima kao i o iskušenicima i svim ljudima koji iz nekog razloga žive po manastirima i policiji da potvrdu da je neka osoba živa i ništa više od toga? Bila bi to korektna saradnja između države i crkve. Ovako nekako nije baš korektno, pada senka na crkvi, meni se to ne dopada.

 • Advokat Vasic

  O cemu vi to? Po zakonu svaka osoba iznad 14 godina ima prava da nestane,a policija i da je nadje nema prava da obavesti porodicu ako ta osoba to ne zeli. A vi pisete ds li crkva .ora nekome da javlja.😂😂😂😂

  • Pripravnik

   @Advokat Vasic

   Lupajte minuse,a glasate za poslanike koji donose ovakve zakone da se moze spavati sa decom i da mogu bezati od kuce

  • Pančevac

   @Advokat Vasic

   Ali novo prebivalište ili boravište mora u roku od 8 dana biti prijavljeno policiji.

 • DARKO 100%

  Osnovno i glavno nacelo vere ,i crkve gde se vera propoveda je ISTINA,sve se mora prodrediti istini jer istina nas oslobadja od svakog greha,tako crkve i manastiri bi trebalo ako neki zvanicni organ zatrazi neku osobu a da oni imaju saznanja da je kod njih imaju pravo i trebaju da saradjuju,jer to je u interesu sviju zbog cistote savesti ,vere i duha svetoga,

  • DARKO 99 %

   @DARKO 100%

   Zakonski ne mogu da kriju nikoga jer to nije gnezdo kriminalaca nego samo manastir.

  • Slobodan

   @DARKO 100%

   Slažem se. Ovde se mešaju pojmovi istine i navodne lične odluke nekog da ode u manastir a da to niko ne zna. Crkva treba da se drži kanona ISTINE. Nije to cinkarenje, nego izveštaj da je neko lice kod njih. Ne sme SPC da dozvoli da u ime nečije odluke ona sama krši osnovne postulate vere, u kojima je istina. Nije manastir zatvor! Da jeste, lako bi se imali podaci ko je sve tamo. Jadni roditelji zbog ovog stava SPC traže svoje mile od vrata do vrata. Danima, mesecima, godinama... a crkva ćuti. Nije ovaj stav u redu, nikako.

  • Ja

   @DARKO 100%

   Постоји много разлога да се неко тајно замонаши. Родитељи не гледају благонаклоно на то да им се деца неће женити или удавати. Једну девојку су родитељи киднаповали из манастира и сместили на психијатрију, патријарх Павле је лично ишао да је посети. Немају материјлисти разумевања за веру. Друго, има породица где су деца физички и психички злостављана и не желе више контакт са родитељима. Треће, има људи који се склоне од поридице, а да нису у манастиру, једноставно оду. Полиција кад их нађе, ако они неће, не јавља где су.

  • Nik

   @DARKO 100%

   Osnovno i glavno nacelo koje propoveda crkva je LJUBAV.Cisto da se zna.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima