• 10

Imunolog Popadić: Daleko smo od kolektivnog imuniteta, možda do jeseni

- Kad bude 95 odsto punoletnog stanovništva imunizovano, onda možemo da govorimo o tome - rekao je profesor Dušan Popadić

  • 10
Koliktivni imunitet, korona, sloboda od korone, imunitet krda

Foto: Shutterstock

Imunolog, profesor Dušan Popadić kaže da se o kolektivnom imunitetu može govoriti kada 95 odsto stanovništva bude zaštićeno, a to je, dodaje, moguće do jeseni ako se ne uspori imunizacija.

Popadić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se u poslednjih nekoliko dana broj novih slučajeva kreće oko 1.000 što je, smatra, bolje nego prethodnih nedelja ali ne još dovoljno dobro.

- Ne treba da se opuštamo, mislim na svakog pojedinca, svi treba da se pridržavaju propisanih mera - u zatvorenom prostoru sa maskom, bez obzira na vakcinu - ističe imunolog.

Smatra da ni mere koje su sada na snazi nisu posebno restriktivne, dodajući da će o daljem popuštanju odlučivati Krizni štab. Popadić navodi da smo još uvek dosta daleko od kolektivnog imuniteta.

- Kad bude 95 odsto punoletnog stanovništva imunizovano, onda možemo da govorimo o tome. Nismo blizu. Ako se ovim tempom nastavi, možda do jeseni, ako ne dođe do opuštanja i usporavanja procesa vakcinacije - naglašava profesor.

Dodaje da nema mnogo smisla proveravati imunitet posle vakcine, ukoliko nije reč o nekoj kliničkoj studiji.

Popadić ne očekuje da vakcinacija protiv korona virusa postane sezonska jer je, kako kaže, imuniski odgovor dobijem vakcinom sveobuhvatan.

- Šta god pričali o novim sojevima, sve su to male razlike u odnosu na prethodni soj, zato ne vidim da je potrebno imunizovati se svake godine. Da ponovim, ne štiti vakcina, nego vakcinacija - svi moramo da budemo vakcinisani i onda nema ko od koga da dobije virus -  naglašava Popadić.

Važno je, kaže, što brže imunizovati stanovništvo kako bi se "što brže satrla epidemija".

Ističe da ćemo svi moći da skinemo maske kada broj novih slučajeva bude mali dvocifreni broj.

- Ko bira da se ne imunizuje, postoji mogućnost da se zarazi, a da to posle može da košta društvo i naročito neke pojedince u našem društvu -  kaže profesor Popadić.

Prema njegovim rečima, mogu da se vakcinišu žene koje planiraju trudnoću, kao i trudnice koje su u drugom i trećem trimestru.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pa

    Kosi sad pa ti ???

  • Mihajlo

    Ovi TV doktori naprasno zaboravili sta su ucili na fakultetu i pogazili diplomu. Svaka cast!

  • Срб

    Кад би било 100,% рекли би није довољно

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima