• 6

Japancu ispunjena želja da se vakciniše u Srbiji: Do Niša je putovao biciklom kroz 27 zemalja

, Telegraf

Japanac će ostati u porodičnom domu novinarke Telegrafa sve do primanja druge vakcine

  • 6

Takakomi Asahi (33) iz japanskog grada Osaka, pre tri dana je stigao u Niš u nadi da će mu u ovom gradu biti uslišena molba da primi vakcinu protiv Covida 19. To se danas i dogodilo i mladi Japanac je tačno u 14 sati vakcinisan, saznaje Telegraf.rs.

Kako nam je rekao Takakomi, koji boravi kao gost kod naše novinarke u Nišu, obratio se Vladi Srbije jer planira da u našoj zemlji ostane dve nedelje i nadao se sve vreme da će primiti vakcinu.

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar pomogao je da se to i ostvari.

Vozom, autobusom i biciklom prošao je 27 zemalja, ali mu je pandemija zatvorila mnoge granice, pa je odlučio da se vakciniše.

Profesionalni muzičar koji je u domovini predavao bas gitaru u muzičkoj školi, kaže da je bio spreman i da plati vakcinu iako priznaje da raspolaže skromnim sredstvima.

U Nišu je kampovao u centru grada, sve dok nije upoznao našu novinarku, koja ga je ugostila u svom porodičnom domu. Takakomi će kod nje ostavi naredne tri nedelje, sve do primanja druge doze vakcine.

Srećan što je tako lepo primljen

Japanac je priznao da je iznenađen gostoprimstvom i prijateljstvom koje mu je ukazano u Nišu.

- Danas sam veoma srećan što sam najzad dobio vakcinu, što mi je Srbija pružila priliku da i ja budem imunizovan kao i vaši državljani. Nisam bio siguran da ću uspeti u tome kada sam ovde stigao, ali sam se nadao jer mi vakcina mnogo znači. Naime, ja sam svetski putnik, vakcina mi je potrebna kako bih mogao da prelazim granice bez PCR testa. Veliko hvala Srbiji i Nišlijama, veoma mi se dopao Niš, narod je veoma prijateljski raspoložen. Ja sam ulični muzičar, a Nišlije veoma vole muziku, pa sam našao na veoma dobar prijem – kazao je nakon vakcinacije Takakomi.

Rekao je da je njegov prvi izbor bila Astra Zeneka, ali da je odustao od ove vakcine jer druga doza treba da se primi nakon tri meseca, što ometa njegove planove da nastavi put.

- Predomislio sam se i dobio Fajzera, to je dobra vakcina i Japanu je svi primaju. Mnogo sam srećan što sam ovde tako lepo primljen, što sam stekao toliko prijatelja, kada se budem vratio u Japan, pričaću mojim sunarodnicima o svemu što sam doživeo u Srbiji – obećao je Ahasi.

Jerkan: Ne zaboravljamo donacije Japana

Direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan podsetio je na tradicionalno prijateljstvo Srbije i Japana.

- Japan je mnogo donirao Srbiji u najtežim trenucima i mi to ne zaboravljamo, pa smo rado izašli u susret ovom mladiću, ali smo morali da ispoštujemo propisane protokole. Jutros smo dobili saglasnost Ministarstva zdravlja i ministra Lončara lično, i odmah smo odlučili da ga vakcinišemo – kazao je Jerkan.

Rekao je i da mu je drago što je Takaki vakcinisam u jednoj od ustanova koje su najbolje kotirane u postupku vakcinacije u Srbiji.

- Danas smo prešli pedeset odsto vakcinisanih prvom vakcinom a imamo i preko 40 odsto revakcinisanih. Idemo munjevitom brzinom ka kolektivnoj imunizaciji koja će nam omogućiti za deset, petnaest dana da se mnogo više družimo, odlazimo na sportske događaje i vratimo se normalnom životu – zaključio je Jerkan.

Video: Direktor Doma zdravlja Niš bio je domaćin gostu iz daleke zemlje

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmm ...

    Otišlo sve u k ...c kad Japanac hoće da postane Kinez 🤣🤣🤣

  • V

    Vakcinisali smo preko sest hiljada emigranata, a jadnog Japanca mucili nedelju dana.

  • S

    Sad da ga prizetimo, bar 21 dan dok se revskcinise, nahranimo i napojimo..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima