≫ 

Jovan, "čudo od deteta", pobeđuje na takmičenjima, voli programiranje: "Mama, znaš da sam kao robot"

Jovan Zarkov je odneo pobedu na jučerašnjem Republičkom takmičenju iz tehnike i tehnologije, ali ne voli da se hvali uspesima. Kaže da mašta da postane doktor ili programer

  • 12
Jovan Zarkov Foto: Privatna arhiva

Jovan Zarkov ima 12 godina, pohađa šesti razred osnovne škole u Svilajncu, a već za njega govore da je čudo od deteta. Svakako, moglo bi se reći da je dete za primer, budući da je osvojio prvo mesto, sa maskimalnim brojem poena, na Republičkom takmičenju iz tehnike i tehnologije, održanom juče u Nišu.

Domaćin takmičenja bila je niška Osnovna škola "Čegar". Dosta takmičara stiglo je i iz Jovanove škole, a konkurencija je bila velika.

Ipak, ovaj dečak, kako za Telegraf kaže njegova mama Ljubinka Zarkov, nije imao tremu. Na takmičenje je krenuo spreman, koncentrisan i opušten.

- Bilo je zanimljivo što je pred takmičenje bio glavni zabavljač, jer je hteo da opsuti drugare koji su bili uplašeni. Čak mi je rekao da mu je to došlo kao neka ekskurzija do Niša. Kad sam ga, kao svaka majka koja brine, pitala da li je žedan ili gladan rekao mi je "Ti, mama, valjda znaš da sam ja kao robot kad idem na takmičenja, ništa mi ne treba, tako se isprogramiram"- objašnjava nam ponosna Jovanova majka.

Na pitanje kada je počeo da se interesuje za nauku, ni sam dečak nije mogao da kaže precizno, budući da je oduvek bio dete koga su zanimale različite stvari.

- On je stvoren za mnogo stvari. Još od petog razreda krenuo je na takmičenja iz raznih predmeta. Voli istoriju, matematiku, srpski jezik, biologiju - objašnjava ona.

Na pomenutim takmičenjima uvek je ostvarivao dobre rezultate. Kako kaže Ljubinka, ovo je tek početak, budući da ga u višim razredima očekuju novi predmeti za koje već sad pokazuje interesovanje.

Treba pomenuti da Jovan pohađa već petu godinu muzičke škole. Njegova mama objašnjava da je taj "muzikalni gen" povukao na baku i deku, koji su ranije radili kao nastavnici muzičkog.

- Dva puta nedeljno ide na klavir, još dva puta na solfeđo.

Uz to, jedini slobodan dan kada ne ide na časove klavira i pevanja, koristi da pohađa i školu programiranja, ali i za ostale školske aktivnosti.

Na pitanje kako postiže da bude odličan učenik, uspešan na takmičenjima, a uz sve to i da pohađa različite škole, Jovanova majka, takođe prosvetna radnica, kaže da su dobra organizacija i trud ključ svih pomenutih uspeha.

- Pored naših poslova koje imamo, važno nam je da posvetimo pažnju detetu i pružimo mu podršku u svemu što želi da radi. Nekada to nije lako, ali trudimo se svi u porodici budemo dobro organizovani i tako sve postižemo. Važno je zapravo da se sve radi na vreme i tada ostaje prostora za sve - kaže nam Ljubinka.

A ono što je najvažnije jeste da Jovan zaista uživa u svemu što radi.

- Voli da bude dobar i uspešan čega god da se lati. Uglavnom je samostalan u radu, a muž i ja uskočimo kad negde zaškripi. Tako često, samoinicijativno, sa sobom ponese neke knjige kada krene kod bake i deke na selo - ističe Ljubinka.

Na pitanje, da li ovaj vredni dečak ima uopšte vremena za igru i neke druge aktivnosti, njegova majka kaže: "Podrazumeva se!"

- Vrlo je važno da ima prostora za neke druge aktivnosti, poput putovanja ili šetnje. Voli da sluša muziku, izađe sa drugarima, ali i igra igrice. Recimo, danas uopšte nije u elementu za učenje, pa upravo odmara. U fazi je odrastanja i treba da ima i vremena za odmor.

Jovan danas uživa u plodovima svoga rada. Ne razmeće se i ne voli da se hvali svoji uspesima, budući da nije puno hteo da komentariše svoj trijumf na jučerašnjem takmičenju, iako roditelji, ali nastavnici u školi kažu da je Jovan njihova prava "svetla tačka".

Jedino što nam je kazao jeste da bi nekada, kada poraste, voleo da postane programer ili doktor.

Video: Jovan Zarkov je čudo od deteta: Pobeđuje na takmičenjima, voli istoriju, peva na francuskom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    16. maj 2021 | 17:19

    Svaka čast detetu, ali mama i tata da smanje doživljaj sa svojim ambicijama

  • Vid

    16. maj 2021 | 17:26

    Bravo! Kada je dete zainteresovano i talentovan treba mu pružiti podršku i davati vetar u ledja

  • Majka đaka petaka

    16. maj 2021 | 17:14

    Hvala što pišete o ovakvoj pametnoj,dobroj i nadarenoj deci.Jovanu želim puno sreće i uspeha na svim daljim takmičenjima.Svaka čast!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA