RHMZ upozorio na vremenske nepogode danas: Evo u koliko sati počinje i gde će biti najjači udari

Sutra će takođe biti pljuskova

  • 3
grmljavina, munja, nevreme, kiša Foto: Pixabay

Kišovit, gotovo jesenji dan počeo je danas u Srbiji, međutim, sudeći po najavama meteorologa, prava "bura" tek nas očekuje.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je da se danas očekuju kratkotrajne vremenske nepogode - obilniji pljuskovi sa grmljavinom, pojava sugradice i grada i jak, povremeno i olujni, zapadni i severozapadni vetar.

Kratkotrajne vremenske nepogode moguće su i u pojedinim delovima Beograda, navedeno je u upozorenju na sajtu RHMZ-a.

Narandžasti meteoalarm, koji označava vreme koje je opasno, upaljen je za gotovo celu Srbiju, odnosno za Bačku, Banat, Srem, Beograd, zapadnu Srbiju, Šumadiju, Pomoravlje, istočnu i jugozapadnu Srbiju.

Tokom dana će biti umereno do znatno oblačno uz čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljsukova, posebno nad zapadnim, središnjim i severni predelima regiona, napisao je na svom fejsbuk profilu meteorolog Marko Čubrilo.

- Sredinom dana sa premeštanjem hladnog fronta veliki deo prognostičkog materijala ukazuje na formirnje linije frontalne nestabilnosti, koja bi negde oko 12 sati iz Slovenije ulazila u Hrvatsku, a zatim do oko 17 sati prešla preko cele Hrvatske, severne i dela središnje BiH, zapadne, dela središnje i cele severne Srbije. U toj zoni će biti jakih, lokalnih pljuskova i lokalnih vremenskih nepogoda uz olujan severozapadni vetar, veću količinu kiše za kratko vreme i pojavu leda - napisao je meteorolog.

Nad južnim delom reigiona uticaj ovog frontalnog sitema će se manje osetiti i tamo će uz sunčane intervale ponegde biti lokalnih pljuskova, dodaje on.

Prognoza vremena Printskrin: RHMZ

Njegov kolega Đorđe Đurić najavio je gde se u Srbiji tačno očekuju najjači udari gromova i nepogode.

- Srbija je danas pod uticajem ciklona, pa je vazdušni pritisak snižen i ima idealnih uslova za stvaranje oblačnosti i padavina. Posle podne i pred kraj dana očekuje se veoma izražena i nestabilnost, pa će širom Srbije biti pljuskova sa grmljavinom. Kako će atmosfera biti veoma nestabilna, biće uslova za lokalne grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Lokalno može pasti od 20 do 30 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više. Najveća opasnost od grmljavinskih nepogoda očekuje se na području Vojvodine, Beograda, Šumadije, Pomoravlja, Podunavlja, u Podrinju, Mačvi, u Kolubarskom i u Braničevskom okrugu. Inače, nalazimo se u delu godine kada su ovakve pojave potpuno izražene, ali i potpuno uobičajene - ističe Đurić.

Sutra će takođe biti pljuskova.

- U utorak promenljivo oblačno uz više suvog vreemna, ali je i dalje ponege moguća pojava lokalnih pljuskova. Pred kraj dana novo, jače, naoblačenje će zahvatiti zapadne predele regona donosići kišu i pljuskove. To pogoršanje će se u noći ka sredi i u sredu tokom dana premeštati preko regiona, opet više preko severnih i središnjih predela donoseći kišu i pljuskove uz vrlo niske temperature. Južnije će se uticaj ovog pogoršanja manje osetiti te će uz nešto više temperature i pojavu lokalnih pljuskova biti sunčanih intervala. Četvrtak ponovo donosi nestabilno vreme ponegde uz grmljavinske pljuskove, posebno posle podne, dok će na jugu opet biti više sunčanog vremena. U petak stabilnije uz pretežno sunčano i malo toplije vreme.

Ono što nas očekuje je i relativno hladno vreme za kraj maja, ali i preokret u petak.

- U sredu relativno hladno uz maksimum nad većim delom regiona između 12 i 15 stepeni Celzijusa, dok bi u petak ponegde bili i do 24 stepena Celzijusa.

- Izmenom sinoptike u odnosu na jutarnje simulacije, uticaj novog ciklona i eventulno pogoršanje oko 23.05. su značajno umanjeni i sada se za dolazeći vikend simulira umereno toplo vreme uz lokalne pljuskove, uglavnom nad zapadnim, severnim i središnjim predelima, dok bi nad jugom i jugoistokom regiona bilo suvo i toplije.

- Aktuelna simulacija do oko 24.05. simulira uglavnom suvo i toplo vreme, a zatim prolazno pogoršanje uz kišu, jak severozapadni vetar i osetnije osveženje. Bez obzira što je signal za moguće pogoršanje oko 23.05. trenutno znanto umanjen, nema signala za neko dugotrajnije otopljenje uz stabilno vreme i cluster ECMWF-a sve do kraja meseca sugeriše nestabilno i promenjljivo vreme bez pravih letnjih temperatura nad većim delom regiona, samo bi na jugu regiona, posebno na jugu BiH (Hercegovina), jugu i jugoistoku Srbije kao i nad primorskom Crnom Gorom bilo više sunca uz maksimume oko 28 stepeni Celzijusa.

Topliji vikend

U subotu sunčano i toplije. Maksimalna temperatura od 20 do 25 stepeni, u Beogradu do 23, ističe Đorđe Đurić.

U nedelju još toplije, ali uz više oblačnosti.

Maksimalna temperatura biće od 23 do 27 stepeni, u Beogradu do 25.

Tokom vikenda vetar će biti veoma slab.

Inače, prosečna maksimalna temperatura za ovaj deo maja je od 21 do 25, tako da se tokom ove sedmice očekuju oscilacije i odstupanja od prosečnih vrednosti, pa će sredinom sedmice biti za oko 5 stepeni hladnije od proseka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA