• 19

Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog obavezne vakcinacije u Vojsci Srbije

, Telegraf

Zaštitnik građana je tražio od Ministarstva odbrane da se u roku od 15 dana izjasni o ovim navodima Vojnog sindikata Srbije

  • 19
Vojska Srbije

Foto: Shutterstock

Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva odbrane Republike Srbije na osnovu pritužbe Vojnog sindikata Srbije da je u toku obavezna vakcinacija pripadnika Vojske Srbije koju, kako navode, "po naređenju načelnika Generalštaba Vojske Srbije sprovode sve celine Vojske Srbije".

Zaštitnik građana je tražio od Ministarstva odbrane da se u roku od 15 dana izjasni o ovim navodima Vojnog sindikata Srbije, kao i o navodima sindikata da se pripadnicima Vojske Srbije koji se ne podvrgnu vakcinaciji ukazuje na to da će disciplinski odgovarati, da će im biti otkazan radni odnos, odnosno da će biti onemogućeni da napreduju, prenosi RTS.

- Po Ustavu Republike Srbije, domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama koje je Republika Srbija potpisala, imunizacija građana, pa time i pripadnika Vojske Srbije, može biti podsticana isključivo afirmativnim merama, nikako sankcijama. Sankcije vode u diskriminaciju koja je zabranjena - rekao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić je naveo da je diskriminacija po bilo kojem osnovu zabranjena Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, član 14, koje daje okvir da nacionalno zakonodavstvo, Ustavom Republike Srbije u članu 21 i Zakonom o zabrani diskriminacije, gde se u članu dva govori o tome šta se ima smatrati diskriminacijom.

Zaštitnik građana podseća i da Konvencija o ljudskim pravima i biomedicini propisuje da interesi i dobrobit ljudskog bića imaju prednost nad interesom društva ili nauke, kao i da se zahvat koji se odnosi na zdravlje može izvršiti samo ako je lice na koje se zahvat odnosi prethodno dalo saglasnost i bilo o njemu obavešteno.

Video: Brnabić: Nema razloga da uvodimo obaveznu vakcinaciju

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V

    Vakcinisati sve kao za vreme variole

  • U

    U vosci posle vakcinisanja, mn ogi padali u nesvest, nije se moglo na noge, Niko nas nije pitao.Niko se nije razboleo, hladnoca,losa hrana....

  • Marko

    Zar netreba da bude samo jabolje za vojsku

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima