≫ 

Danas slavimo Ćirila i Metodija, a ovo su običaji za koje se veruje da ih valja ispoštovati

 ≫ 

Dan slovenske pismenosti i kulture obeležavamo od 2019. godine

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika Dana
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Milan pavlovic

    25. maj 2021 | 15:03

    Cirilica postoji prije cirila imetodija mnogohiljada godina

  • Duboko duboko

    24. maj 2021 | 19:50

    Poprilično štur tekst pogotovu oko Velike Moravske. Pozvao ih je knez Rastislav pod uslovom da se propoveda na slovenskom jer su Nemci preko svog sveštenstva već vršili ponemč. Slovena. Od pape Rima nije mogao dobiti to jer su bila priznata samo 4 jezika službe: jevrejski, grčki, latinski, nemački. Nemci ne miruju i nagovore Svatopluka nećaka kneza Rastislava koji je upravljao Nitrom u njegovo ime da krene na Rastislava. On pobedi i isporuči ga Nemcima, ovi ga oslepe i zatvore. Docnije knez Svatopluk dobi od pape kraljevsku krunu (Velika Moravska je bila najveća država tog vremena). I čim umre Svatopluk, sinovi podeliše državu, i proteraše Metodij. učenike (tj. grčko veroispoved.) a Nemci dobiše pravo da i dalje propevad.Samo 2 g. posle Svatopluk. smrti stižu Mađari u Panoniju (kažu na poziv nemč. kneževa) i gle, samo nekih 70 g. od svog dolaska u Panoniju Papa Mađar.dade da su zastupnici vere njegove a ne Sloveni.(Znači ono ranije Papsko pravo oko propov.na sloven.jeziku bila je samo igra dok se situacija ne preokrene.) ZAKLJUČAK I POSLEDICE: Kroz nekoliko vekova mic po mic stvorena je nemačko—mađarska država AustroUgarska u kojoj su Sloveni bili samo masa bez suštinskog uticaja na rad te države, izuzev u lokalu./ Ostalo znate — od Principa do danas./ I nebi Svatopluku blagoslovena kruna i naziv `kralj Slovena` jer germano—franci državu ipak rasturiše svojom politikom iza njegove smrti — a da je država opstala istorija bi bila sasvim drugačija (a pogotovu istorija nas Srba).

  • Dana

    24. maj 2021 | 08:12

    Slava im. Sveti Ćirillo i Metodiije sačuvajte nas od svih bolesti i nevolja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA