≫ 

Menja se Zakon o ličnim kartama: Evo kako će do nje tinejdžeri od 16 godina i šta ako je izgubimo

Nove lične karte imaće elektronski sertifikat

  • 13
Lična karta

Foto: Telegraf

U skupštinsku proceduru poslat je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti. Najbitnije izmene odnose se na to da će obrazac lične karte sadržati i adresu prebivališta vlasnika ovog dokumenta, zatim da će stariji od 16 godina moći da je izvade samo uz saglasnost jednog roditelja, da će uz pomoć nje biti moguć i elektronski potpis, ali i da se nestala lična karta više neće više oglašavati na Službenom glasniku Srbije već u Ministarstvu u unutrašnjih poslova.

U obrazloženju predloga izmena navodi se da su promene predložene zbog nedostataka u važećem zakonu i zbog obaveze koja proizilazi iz projekta Vlade "Stop birokratiji".

- U članu 1. Predloga zakona kojim se menja, odnosno dopunjuje član 7. stav 2. osnovnog teksta predviđa se dopuna podataka sadržanih u obrascu lične karte, odnosno u njemu se dodaje podatak o adresi prijavljenog prebivališta, koji je sadržan u postojećim, izdatim obrascima lične karte. Adresa prebivališta građana predstavlja bitan element na osnovu kojeg se određuje mesna nadležnost organa za postupanje u svim upravnim poslovima, a dokazuje se ličnom kartom u koju je upisana adresa prebivališta, bez obzira na to da li je adresa upisana u čipu lične karte ili na samom obrascu lične karte (lična karta bez čipa) - navodi se u obrazloženju Predloga izmena.

Tako će po usvajanju ovog dokumenta, obrazac lične karte pored imena, prezimena, pola, dana, meseca i godine rođenja, mesta, opštine i države rođenja i jedinstvenog matičnog broja, imati i adresu prijavljenog prebivališta.

- U obrazac lične karte unose se i slike biometrijskih podataka imaoca te isprave (fotografija, otisak prsta i potpis), kao i datum datum izdavanja lične karte sa rokom njenog važenja - navodi se u predlogu Zakona.

Da bi maloletna osoba od 16 godina i više izvadila ličnu kartu više neće biti potrebna saglasnost oba roditelja, ako se ovaj dokument usvoji.

- Predviđa se brisanje dela odredbe koja se odnosi na podnošenje zahteva za izdavanje lične karte maloletnog lica starijeg od 16 godina, tako da će se, na osnovu predložene izmene, maloletnom licu starijem od 16 godina lična karta izdati uz saglasnost samo jednog roditelja, bez obzira da li drugi roditelj vrši roditeljsko pravo - navodi se u tekstu predloga.

Ovim dokumentom predviđeno je i upisivanje u mikrokontroler (čip) sertifikata za elektronsku identifikaciju na osnovu čega lična karta predstavlja kvalifikovano sredstvo za identifikaciju na daljinu i šemu elektronske identifikacije srednjeg nivoa pouzdanosti.

- Takođe, predviđeno je i upisivanje kvalifikovanog sertifikata za elektronski potpis imaoca lične karte, na njegov zahtev, i odgovarajućih podataka za formiranje kvalifikovanog sertifikata za elektronski potpis. Na taj način lična karta predstavlja kvalifikovano sredstvo za kreiranje elektronskog potpisa i šemu elektronske identifikacije visokog nivoa pouzdanosti.

Jedna od izmena odnosi se i na gubitak i prestanak važenja ovog dokumenta. U slučaju gubitka lične karte građanin neće morati da je oglašava u Službenom glasniku Srbije, već se ona proglašava nevažećom na zvaničnoj veb stranici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Lična karta je javna isprava kojom građani Republike Srbije dokazuju identitet. U skladu sa zakonom, lična karta služi i kao dokaz o drugim činjenicama koje su u njoj sadržane. Ako je to određeno međunarodnim ugovorom, lična karta može da služi i kao putna isprava.

Pravo na ličnu kartu ima svaki državljanin Republike Srbije, stariji od 16 godina života, kao i dete starije od 10 godina.

Video: Ovo niste znali: Hologram na vašoj ličnoj karti ima istorijsko značenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 25. maj 2021 | 13:12

    Aman ljudi pa samo pre tri godine smo menjali lične karte?! Zar treba zbog nečije nesposobnosti ili hira da menjamo lična dokumenta na svakih šest meseci? Pored materijalnih troškova nekima od nas je i čekanje u redu veliki problem.

  • Brka bre

    25. maj 2021 | 12:22

    Kako smo mi zaostao narod sa tim dokumentima i sa cekanje u redu i po hodnicima de nema ni klupe za sedenje ?

  • Da li

    25. maj 2021 | 13:07

    će se po promeni prebivališta morati vaditi nova lična karta, pošto će adresa biti odštampana kao nekada na onim bez čipa??? Mada i ako bude taj trošak nije veliki oko 3 i nešto hiljade...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA