• 12

Menja se Zakon o ličnim kartama: Evo kako će do nje tinejdžeri od 16 godina i šta ako je izgubimo

, Telegraf

Nove lične karte imaće elektronski sertifikat

 • 12
Lična karta

Foto: Telegraf

U skupštinsku proceduru poslat je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti. Najbitnije izmene odnose se na to da će obrazac lične karte sadržati i adresu prebivališta vlasnika ovog dokumenta, zatim da će stariji od 16 godina moći da je izvade samo uz saglasnost jednog roditelja, da će uz pomoć nje biti moguć i elektronski potpis, ali i da se nestala lična karta više neće više oglašavati na Službenom glasniku Srbije već u Ministarstvu u unutrašnjih poslova.

U obrazloženju predloga izmena navodi se da su promene predložene zbog nedostataka u važećem zakonu i zbog obaveze koja proizilazi iz projekta Vlade "Stop birokratiji".

- U članu 1. Predloga zakona kojim se menja, odnosno dopunjuje član 7. stav 2. osnovnog teksta predviđa se dopuna podataka sadržanih u obrascu lične karte, odnosno u njemu se dodaje podatak o adresi prijavljenog prebivališta, koji je sadržan u postojećim, izdatim obrascima lične karte. Adresa prebivališta građana predstavlja bitan element na osnovu kojeg se određuje mesna nadležnost organa za postupanje u svim upravnim poslovima, a dokazuje se ličnom kartom u koju je upisana adresa prebivališta, bez obzira na to da li je adresa upisana u čipu lične karte ili na samom obrascu lične karte (lična karta bez čipa) - navodi se u obrazloženju Predloga izmena.

Tako će po usvajanju ovog dokumenta, obrazac lične karte pored imena, prezimena, pola, dana, meseca i godine rođenja, mesta, opštine i države rođenja i jedinstvenog matičnog broja, imati i adresu prijavljenog prebivališta.

- U obrazac lične karte unose se i slike biometrijskih podataka imaoca te isprave (fotografija, otisak prsta i potpis), kao i datum datum izdavanja lične karte sa rokom njenog važenja - navodi se u predlogu Zakona.

Da bi maloletna osoba od 16 godina i više izvadila ličnu kartu više neće biti potrebna saglasnost oba roditelja, ako se ovaj dokument usvoji.

- Predviđa se brisanje dela odredbe koja se odnosi na podnošenje zahteva za izdavanje lične karte maloletnog lica starijeg od 16 godina, tako da će se, na osnovu predložene izmene, maloletnom licu starijem od 16 godina lična karta izdati uz saglasnost samo jednog roditelja, bez obzira da li drugi roditelj vrši roditeljsko pravo - navodi se u tekstu predloga.

Ovim dokumentom predviđeno je i upisivanje u mikrokontroler (čip) sertifikata za elektronsku identifikaciju na osnovu čega lična karta predstavlja kvalifikovano sredstvo za identifikaciju na daljinu i šemu elektronske identifikacije srednjeg nivoa pouzdanosti.

- Takođe, predviđeno je i upisivanje kvalifikovanog sertifikata za elektronski potpis imaoca lične karte, na njegov zahtev, i odgovarajućih podataka za formiranje kvalifikovanog sertifikata za elektronski potpis. Na taj način lična karta predstavlja kvalifikovano sredstvo za kreiranje elektronskog potpisa i šemu elektronske identifikacije visokog nivoa pouzdanosti.

Jedna od izmena odnosi se i na gubitak i prestanak važenja ovog dokumenta. U slučaju gubitka lične karte građanin neće morati da je oglašava u Službenom glasniku Srbije, već se ona proglašava nevažećom na zvaničnoj veb stranici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Lična karta je javna isprava kojom građani Republike Srbije dokazuju identitet. U skladu sa zakonom, lična karta služi i kao dokaz o drugim činjenicama koje su u njoj sadržane. Ako je to određeno međunarodnim ugovorom, lična karta može da služi i kao putna isprava.

Pravo na ličnu kartu ima svaki državljanin Republike Srbije, stariji od 16 godina života, kao i dete starije od 10 godina.

Video: Ovo niste znali: Hologram na vašoj ličnoj karti ima istorijsko značenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Violeta Milosavljević

  Treba da se uvede da sve lične karte poseduju čip.

  0
  1

  Podelite komentar

 • Vidan Stanković

  Trebali su da uvedu sistem da kome se dogodi da u inostranstvu izgubi ličnu kartu da može da je putem ambasade oglasi nevažećom.

  0
  0

  Podelite komentar

 • P

  Pa ja moju skoro zamenio, od cega cu novu da platim, prosvetni penzioner

  0
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima