≫ 

Ružić o slučaju zlostavljanja dečaka u Bačkom Jarku: Ovo je strašan čin, iskreno veoma žalim

Ministar prosvete Branko Ružić istakao je da mu je drago što su svi odmah reagovali u ovom slučaju, u kojem je žrtva učenik sa smetnjama u razvoju

  • 32
Krizni štab Foto: ATA Images

U OŠ "Slavko Rodić" u Bačkom Jarku dogodio se slučaj nasilja 18. maja, kada su dva učenika 8. razreda zlostavljala učenika 7. razreda, o čemu je, kako za Telegraf.rs navode iz Ministarstva prosvete, ovaj državni organ odmah obavešten, kao i Školska uprava Novi Sad.

Škola je prijavila slučaj i policiji, kao i nadležnom Centru za socijalni rad. Plan zaštite se sprovodi na nivou škole, kao i plan pojačanog vaspitnog rada sa počiniocima.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić tim povodom je izjavio:

- Ovo je strašan čin nad detetom kojem je potrebna naša posebna podrška i pažnja. Svaki oblik nasilja, a pogotovo vršnjačkog, zahteva najoštriju osudu. Svi zajedno, kao društvo, treba da radimo na prevenciji kako se ovako nešto ne bi više dešavalo i da više pažnje posvetimo razgovorima sa decom kako bismo i najmanje naznake za ovakva dela eliminisali - navodi Ružić.

Osnovna škola Škola u kojoj se desio stravičan čin, Foto: os-slavkorodic.edu.rs

Kako ističe, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posebnu pažnju poklanja zaštiti dece i učenika od svih oblika nasilja i diskriminacije i intenzivno radi na što većoj inkluziji dece iz osetljivih grupa.

- Uspostavljene su procedure zaštite učenika od svih oblika nasilja koje su ustanove obrazovanja i vaspitanja u obavezi da sprovode. U ovom konkretnom slučaju drago mi je da svi smo odmah reagovali kako bi se pre svega pružila podrška napadnutom detetu i njegovim roditeljima i sankcionisali počinici. Drago mi je da su nadležni organi promptno reagovali i da su podnete krivične prijave počinioca. Iskreno veoma žalim i mnogo me je uznemirilo sve što se dogodilo - rekao je ministar Ružić.

Oglasio se i Zaštitnik građana

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih napisa da su učenici starijih razreda Osnovne škole "Slavko Rodić" iz Bačkog Jarka seksualno zlostavljali mlađeg učenika sa posebnim potrebama, pokrenuo

postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada te obrazovne ustanove.

- Zaštitnik građana od ove škole traži da mu u roku od 15 dana dostavi izveštaj i dokumentaciju o merama i aktivnostima koje su preduzete u ovom slučaju, kao i podatke o saradnji sa policijom i organom starateljstva u ovom

slučaju - navodi Zaštitnik.

Kako se dodaje u saopštenju, uprava škole Zaštitniku građana treba da dostavi i izveštaj o eventualnim aktivnostima u odnosu na učenike izvršioce nasilja, kao i učenika žrtvu, koje se preduzimaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    26. maj 2021 | 16:47

    Potrešen....ovo je najnebitniji lik koji apsolutno nikada i nista u svojoj ne kratkoj politickoj karijeri nije uradio!Čovek je simbol čoveka parazita koji se nakacio na drzavne jaske i sisa li sisa gidinama.Da je bar nesto nekad rekao,izjavio,lupio ma bilo sta ali ne,čivek čita tuđom rukom napisane referate i ponekad ae dlika i to je to.Koje su mjegove kvalifikacije da bi on postao ministar prosvete?!Koji fakultet je on zavrsio,koje je njegovo iskustvo u bilo kom poslu?Ovaj lik na prozivku novinara da je viđan sa kriminalcima nije to demantovao nego je odgovorio da je to njegova stvar sa kim se viđa posle radnog vremena?!Ministar???

  • zvonko

    26. maj 2021 | 16:08

    Gde su samo ta dva majkina bisera odrasla u kakvoj porodici kad su mogla tako nesto da urade

  • Mrmot

    26. maj 2021 | 16:13

    Samo ih adekvatno kaznite da vise nikome nikad ne padne na pamet nista slicno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA