Inicijativa "Ko se bije - taj se ne voli": Mladi protiv nasilja nad ženama i devojčicama

Lideri ove inicijative biće naša najuspešnija mlada teniserka Olga Danilović, kao i jedan od najpopularnijih glumaca Andrija Milošević

  • 2
Kampanja

Foto: Promo

UN Women Srbija u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Beogradu pokrenula je inicijativu "Mladi protiv nasilja nad ženama i devojčicama" sa idejom da se mladi upoznaju sa modelima ponašanja koji utiču i podstiču razvijanje rodnog nasilja.

Kampanja pod nazivom „Ko se bije – taj se ne voli“ za cilj ima da se mladim generacijama, prevashodno srednjoškolcima, predstavi šta sve podrazumeva nasilje nad ženama i devojčicama.

Upoznavajući ih sa motivima i ponašanjem koji su uzrok nasilništva, pokušaćemo da utičemo na svest mladih koji treba da formiraju zdravo društvo.

Lideri ove inicijative biće naša najuspešnija mlada teniserka Olga Danilović, kao i jedan od najpopularnijih glumaca Andrija Milošević. Zahvaljujući ličnim uverenjima, kao i profesionalnom uspehu, upravo su Olga i Andrija prepoznati kao javne ličnosti koje na najbolji način mogu da motivišu mlade da primete i ne vrše rodno nasilje.

- Ideja projekta jeste da uz podršku ličnosti iz sveta umetnosti, sporta i javnog života, ova tema postane vidljiva i adekvatno predstavljena, da se o njoj glasno govori, te da se društvo informiše o nasilju nad ženama i devojčicama i posledicama koje ono ostavlja na živote onih koje su ga preživele.

Razvoj zdravog društvenog okruženja koje ne toleriše nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji je misija ovog projekta - izjavila je Milana Rikanović, direktorka Agencije Ujedinjenih Nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji.

Srbija, baš kao i većina zemalja u regionu, ne može da se pohvali brojkama kojima se svakodnevno predstavlja nasilje prema ženama i devojčicama. Iako se čini da se o nasilju nad ženama i devojčicama govori sve češće, ostaje ipak gorak ukus realnosti koja nas opominje da senzacionalistički pristup ovim temama, nije i neće doprineti poboljšanju razumevanja i odgovornosti da se ovakve pojave u društvu smanje, ili makar tretiraju institucionalno na odgovarajući način.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA