≫ 

Hronologija eksplozija u čačanskoj "Slobodi": Na udaru radnici, prolazili sa lakšim povredama

I prethodnih decenija u ovoj firimi bilo je slučajeva izbijanja požara, a potom i eksplozija

  • 0
Požar, Sloboda, Čačak Foto: RINA

Niz eksplozija tokom noći pogodile su Čačak, nakon požara koji je nastao u izdvojenom delu fabrike oružja "Sloboda". Međutim, ovo nije prvi slučaj eksplozije koji se dogodio u ovoj firmi. Naime, i prethodnih decenija, bilo je slučajeva manjih detonacija i požara, gde su uglavom radnici bili na udaru i prolazili sa manjim povredama.

Tako je, kako su mediji ranije pisali, u januaru 2003. godine troje radnika povređeno je u eksploziji u "Slobodi".

Bio je i koban januar 2010. godine, kada je jedan zaposleni u ovoj fabrici povređen u eksploziji pirohetnike. Nešto kasnije, 27. decembra ponovo su se dogodile eksplozije u kojima nije nije bilo žrtava, a u jednoj se, navodno, zapalio i eksplodirao pogon za proizvodnju municije. Takođe, nije bilo ni povređenih, jer su se radnici iz popodnevne smene spasili bekstvom preko ograde, a požar i detonacije trajali su cele noći. Navodno, požar je izbio na presi gde se pakuje municija, posle čega su usledile eksplozije. Vatra je zahvatila oko 2.000 kvadrata.

A onda, 1. jula 2013, osvanula je vest da su dve radnice ove čačanske vojne kompanije povređene u eksploziji koja se dogodila u pogonu pirotehnike. Jedna je zadobila povrede šake i oka, dok je druga radnica, kojoj su sanirane povrede šake, puštena na kućno lečenje.

Video: Samo smo se prekrstili: Ovako izgleda žarište eksplozije u Čačku jutro posle

Godine 2016, u pogonu fabrike izbio je tehnološki požar koji se dogodio kod operacije sušenja elemenata u pogonu artificije, pošto se zapalila smesa za proizvodnju suzavca. U požaru nije bilo povređenih.

Takođe, pre tri godine, u ovoj namenskoj industriji zabeležena manja eksplozija u kojoj su povređena dvojica radnika. Nezvanično, mediji su pisali, eksplozija se dogodila na poligonu fabrike, gde su radnici ispitivali upaljače projektila. Tom prilikom jedan upaljač se aktivirao i izazvao manju eksploziju zbog koje su radnici zadobili lakše povrede.

Inače, povodom noćašnje eksplozije u "Slobodi", oglasila se sama firma koja je objasnila da je došlo do požara u izdvojenom delu fabrike koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača i gotovih proizvoda za municiju manjih kalibara. Na sreću, povređenih nije bilo, a radnici su evakuisani.

Video: Našao se na ulici kada je krenula eksplozija u vojnoj fabrici u Čačku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA