Sve o novom načinu usvajanja dece u Srbiji: I to će nam "doneti" izmenjeni Porodični zakon

10. juna biće formirana Radna grupa koja će izraditi nacrt novog Porodičnog zakona, za koji već postoji prednacrt

  • 8
Dete, tuga, razdvajanje, usvajanje, roditelji, majka, devojčica Foto: Shutterstock

Prednacrt Zakona o izmena i dopunama Porodičnog zakona, osim što predviđa totalno ukidanje fizičkog kažnjavanja dece, i izbacuje starosnu granicu od navršene 10. godine kod dece koja mogu da iznose svoja mišljenja na sudu, propisuje i dugačiji način usvajanja dece. Recimo, biće moguće usvajanje deteta čiji su roditelji nepoznati duže od 6 meseci, dete će moći da se usvoji od roditelja koji su samo trajno lišeni roditeljskog prava, a neće moći da se usvoji roditelja koji su samo potpuno lišeni poslovne sposobnosti. Taj stav se briše... Što se usvojitelja tiče, i oni će morati na obuku kao roditelji koji tuku decu. 

U članu 91 postojećeg Porodičnog zakona, koji je na snazi, stoji da se može usvojiti dete koje nema žive roditelje, ono čiji roditelji nisu poznati ili je nepoznato njihovo boravište, dete čiji su roditelji potpuno lišeni roditeljskog prava, dete čiji su roditelji potpuno lišeni poslovne sposobnosti i dete čiji su se roditelji saglasili sa usvojenjem.

U prednacrtu ovaj član se menja, pa se može usvojiti dete čiji roditelji nisu poznati ili je nepoznato njihovo boravište duže od 6 meseci.

- U delu materijalnih odredbi koje se odnose na opštu podobnost deteta za usvojenje, unose se određene izmene porodičnog statusa usvojenika. Naime, neophodno je da boravište roditelja deteta bude nepoznato duže od 6 meseci da bi se dete moglo usvojiti. U tom roku organ starateljstva u saradnji sa policijom preduzima radnje u cilju utvrđivanja boravišta roditelja - navodi se u javnim konsultacijama u postupku pripreme prednacrta Zakona o izmenama i dopunama Porodičnog zakona.

U njima se navodi i da se može usvojiti samo dete čiji su roditelji trajno potpuno lišeni roditeljskog prava:

- U pitanju su roditelji koji su zloupotrebili roditeljsko pravo ili grubo zanemarili roditeljske dužnosti i kod kojih je isključena svaka mogućnost rehabilitacije roditeljstva i preuzimanja deteta na staranje. Isključuje se i mogućnost usvajanja deteta roditelja kojima je ograničena poslovna sposobnost. U skladu sa novim konceptom, ograničenje poslovne sposobnosti ne može biti pravni osnov za usvajanje deteta i promenu porodičnog statusa deteta, zbog ograničenog trajanja ograničenja poslovne sposobnosti u svakom slučaju i mogućnosti vraćanja poslovne sposobnosti i preuzimanja staranja o detetu od strane roditelja.

Roditelji, sa druge strane, neće imati pravo da se slažu ili ne slažu sa izabranim usvojiteljima.

- Isključeno je ovlašćenje roditelja da u izjavi na zapisnik kojim se saglašava sa usvojenjem označi buduće usvojitelje za svoje dete. Roditelj i dalje ima pravo da se saglasi sa usvojenjem deteta, ali izbor usvojitelja za dete vrši isključivo organ starateljstva vodeći računa o najboljem interesu deteta. U praksi usvojenja u Srbiji se pokazalo da su roditelji vrlo retko koristili ovlašćenje označavanja usvojitelja, i da su to pravo uglavnom zloupotrebljavali u cilju izbegavanja propisane procedure izbora usvojitelja, zadovoljavanja sopstvenih interesa i interesa lica koja su označavali kao usvojitelje, a ne u interesu deteta. Iz istih razloga brisana je i odredba o sporazumnom izboru deteta između roditelja ili staratelja i budućih usvojitelja - navodi se u ovom dokumentu.

I kada su u pitanu usvojitelji, dolazi do promena. 

Tako, neće moći da usvoji dete osoba koja je trajno potpuno ili delimično lišena roditeljskog prava ili je bila potpuno ili delimično lišena roditeljskog prava na određeno vreme, kao i lice čija je poslovna sposobnost ograničena.

I usvojitelji će morati da idu na obuku.

- Izmenama i dopunama se propisuje da Program pripreme i obuke za usvojenje sprovodi centar za porodični smeštaj i usvojenje. Time se i u Porodičnom zakonu daje ovlašćenje centru za porodični smeštaj i usvojenje da vrši pripremu i obuku budućih usvojitelja. U postupku utvrđivanja opšte podobnosti deteta za usvojenje odnosno budućih usvojitelja, dato je ovlašćenje i centru za porodični smeštaj i usvojenje da daje nalaz i stručno mišljenje, na osnovu kojeg organ starateljstva donosi odluku o opštoj podobnosti za usvojenje. Time se i u Porodičnom zakonu daje ovlašćenje centru za porodični smeštaj i usvojenje da vrši pripremu i obuku budućih usvojitelja i usaglašavaju se odredbe Porodičnog zakona i Zakona o socijalnoj zaštiti - piše u ovom dokumentu.

Na osnovu ovog Prednacrta, Radna grupa koja treba da bude izabrana do 10. juna napraviće Nacrt izmene i dopune Porodičnog zakona.

Video: Majka prvi put zagrlila ćerku koju je dala na usvajanje pre 52 godine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stari hrast

    4. jun 2021 | 21:18

    Pod ovim novim zakonima ne bih se ženio ni pod pretnjom streljačkim strojem. Koja je svrha porodice ako svako radi šta hoće i ne mora čak ni da čuje tuđe mišljenje?

  • K

    5. jun 2021 | 09:03

    Pa zar do sada nije bilo lakse prodati dete u inostranstvo nego usvojiti.

  • arte

    5. jun 2021 | 00:51

    Priprema se nacrt otimačine djece i uništavanja porodice i njenih vrednosti. Došla sotona da vlada svjetom. Gospode sačuvaj i sakloni...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA