• 0

Bogatić rešio problem sa životinjskim otpadom? Za četiri dana stiglo preko tone uginulih životinja

, Telegraf

Do sada su komunalci, po prijavi i nalogu inspekcije obavljali neškodljivo uklanjanje životinjskih leševa po propisanoj proceduri - zatrpavanjem

  • 0
Odlaganje animalnog otpada, Uginule zivotinje bacaju i na deponije, deponija

Foto: Dragan Grujić

U Bogatiću i četiri sela u ovoj opštini od prošle sedmice životinjski otpad se sakuplja u kontejnerima i potom odvozi u jedino postrojenje za neškodljivu preradu "Energo Zelena" u Inđiji. Iako je, u prvu ruku, zahvaljujući inicijativi lokalne samouprave, postavljeno svega šest kontejnera, sada "lakše dišu" stočari, ekolozi i komunalci.

Kada su posle samo četiri dana kontejneri napunjeni sa 1,28 tona leševa uginulih životinja, svima je postalo jasno koliko je veliki korak učinjen u rešavanju decenijskog problema koji ozbiljno ugrožava životnu sredinu, uz manje troškove nego ranije.

- Mačva je poljoprivredni i stočarski kraj, gde se svake godine utovi više od 200.000 svinja, a kako navode veterinari procenat uginuća je u proseku 5 posto, što znači da godišnje ugine najmanje 10.000 komada. Širom opštine, u kanalima za odvodnjavanje, u šumama, pored puteva, na deponijama, njivama do sada su se mogli videti leševi uginule stoke, što je bio veliki ekološki problem - kaže Teodor Teodorović, zamenik predsednika Opštine Bogatić.

Radnici službe zoohigijene u ovdašnjem komunalnom preduzeću imaju zaduženje da dnevno obilaze sve lokacije na kojima su postavljeni kontejneri i obaveštavaju preduzeće iz Inđije da pošalje specijalne kamione da preuzmu otpad.

Do sada su komunalci, po prijavi i nalogu inspekcije obavljali neškodljivo uklanjanje životinjskih leševa po propisanoj proceduri - zatrpavanjem.

- Za svaki izlazak na teren smo angažovali mašine, radnike, koristili zaštitnu opremu, gašeni kreč, natrijum hipohlorit za dezinfekciju mašina i saobraćajnica, što je predstavljalo veliki trošak. Ovim sistemom upravljanja životinjskim otpadom troškovi su daleko manji, a najveća korist je u doprinosu zaštiti životne sredine - kaže Vladan Popadić, direktor JKP "Bogatić".

Bahatost i nesavesno ponašanje u ranijem periodu nisu imali granica, pa su komunalni inspektori leševe uginule stoke pronalazili čak i u blizini vodotokova, a u jednoj prilici i na seoskom groblju. Stoka nije imala ušne markice, pa nije moglo da se utvrdi čija je i pokrene prekršajni postupak.

U lokalnoj samoupravi i komunalnom preduzeću se nadaju da će građani promeniti stare navike i ubuduće leševe uginulih životinja odlagati u kontejnere, umesto u prirodi. Stočari neće plaćati naknadu za odlaganje uginulih životinja, a novim sistemom bezbednog uklanjanja životinjskog otpada moguće je, preko veterinarske službe, legalno regulisati uginuće i naplatiti štetu od osiguravajuće kuće.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima