Novi Porodični zakon donosi i nova pravila za hranitelje: Moraće na obuku, kao i usvojitelji

I hranitelji, kao i usvojitelji će morati da idu na obuku

  • 4
mama majka tata otac roditelj roditelji grdi grde vaspita dete devojčica Foto: Freepik/bearfotos

Novi Porodični zakon, za koji već postoji prednacrt, pored novih pravila o usvajanju dece, trebalo bi da propiše i malo drugačija pravila za hranitelje. I oni će, kao usvojitelji, morati da idu na obuku, a hranitelji ne mogu biti svi oni oni koji su bili osuđeni za pojedina krivična dela. Ne može biti ni osoba koja je trajno, potpuno, ili delimično lišena roditeljskog prava, kao i osoba čija je poslovna sposobnost ograničena.

U članu 117 postojećeg Porodičnog zakona najveća je promena je to što se u stavu 2, u kojem se objašnjava ko ne može biti hranitelj, menja stav 4.

U njemu se trenutno navodi "da hranitelj ne može biti lice osuđeno za krivično delo iz grupe krivičnih dela protiv braka i porodice, protiv polne slobode i protiv života i tela".

Prednacrt Porodičnog zakon predviđa izmenu a ona glasi:

Lice koje je bilo osuđeno za krivično delo iz grupe krivičnih dela protiv braka i porodice, protiv polne slobode i protiv života i tela.

U delu koji sadrži odredbe o hraniteljstvu, izmenjena je odredba koja definiše dete bez roditeljskog staranja.

-  Detetom bez roditeljskog staranja u smislu ovog zakona smatra se ono koje nema žive roditelje, čiji su  roditelji nepoznati ili je nepoznato njihovo boravište, dete čiji su roditelji trajno potpuno lišeni roditeljskog prava, ili lišeni roditeljskog prava na određeno vreme dok traje lišenje i dete čiji roditelji još nisu stekli poslovnu sposobnost. Dakle, postoji trajno ili trajnije odsustvo roditeljskog staranja u obimu koji obuhvata sva prava i dužnosti iz sadržine roditeljskog prava - objašnjava se u javnim konsultacijama u postupku pripreme nacrta Zakona o izmena i dopunama Porodičnog zakona:

-  S obzirom na promenu instituta lišenja roditeljskog prava i lišenja poslovne sposobnosti, menjaju se i odredbe o ličnim svojstvima budućih hranitelja. Naime, ne može biti hranitelj lice koje je trajno potpuno ili delimično lišeno roditeljskog prava ili je bilo potpuno ili delimično lišeno roditeljskog prava na određeno vreme, kao i lice čija je poslovna sposobnost ograničena.

Član 118 koji se bavi pripremom hranitelja, takođe se menja. Po prednacrtu Zakona o izmenama i dopunama Porodičnog zakona, i hranitelji će morati da idu na obuku.

U ovom članu, koji trenutno ima dva stava, dodaje se i treći u kojem se precizira da "program pripreme i obuke za hraniteljstvo sprovodi centar za porodični smeštaj i usvojenje.

-  Time se i u Porodičnom zakonu daje ovlašćenje centru za porodični smeštaj i usvojenje da vrši pripremu i obuku budućih hranitelja i usaglašavaju se odredbe Porodičnog zakona i Zakona o socijalnoj zaštiti u pogledu ovlašćenja navedene ustanove. Takođe, Centar za porodični smeštaj i usvojenje dobija ovlašćenje da, pored drugih subjekata koji aktuelno imaju to zakonsko ovlašćenje, predloži organu starateljstva raskid hraniteljstva. Ovakvo rešenje je sasvim opravdano, budući da centar za porodični smeštaj i usvojenje, u skladu sa zakonom, prati hraniteljstvo i hraniteljsku porodicu i ostvaruje uvid i ostvarivanje svrhe hraniteljstva - navodi se u javnim konsultacijama.

Inače, hraniteljstvo prestaje kada dete navrši 18. godinu života, kada stekne potpunu poslovnu sposobnost pre punoletstva, kada bude usvojeno, kada umru dete ili hranitelj, raskidom hraniteljstva. Hraniteljstvo se može produžiti najkasnije do navršene 26. godine života deteta ako se dete redovno školuje.

Podsećanja radi, Radna grupa koja bi trebalo da izradi nacrt Porodičnog zakona, na osnovu postojećeg prednacrta, trebalo bi da bude formirana do 10. juna.

Po ovom prednacrtu, kao što smo već pisali, postoje novi uslovi i za usvojitelje, totalno se zabranjuje fizičko kažnjavanje dece, trebalo bi da se obriše starosna granica za decu od 10 godina za iznošenje mišljenja na sudu, zabranjuju se maloletnički brakovi...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vu

    9. jun 2021 | 00:26

    Hraniteljstvo je u Srbiji postalo biznis. Deca se pikiraju kome će da se uzimaju, a potom kome se davaju na usvajanje. Primer je bio nedavno kada su baki oduzimana unučad da bi radnica centra bila hranitelj. Kako se ne oduzimaju deca koja žive u karton naseljima pokraj deponija, bez najosnovnijih uslova za život. E pa zato što niko neće tu decu da uzima na hraniteljstvo.

  • Vaspitac

    8. jun 2021 | 23:24

    Dodati i clan u kojem deca u hraniteljskoj porodici moraju pristojno ziveti,kao i bez obavljanja teskih fizickih poslova!

  • Nađa

    9. jun 2021 | 06:08

    Kada vec toliko brinu o deci zasto je jedan kg. Cipsa sa za decu 1200 din.? A krompir je 10 din/kg.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA