• 0

Temperature rastu, pazite kako se rashlađujete: Jezera i reke su 2 priče, kriju svoje podmukle zamke

, Telegraf

Virovi mogu da vas povuku, a mirna voda da vas "preseče"

  • 0
Srebrno jezero

Foto: Telegraf.rs

Relativno topao dan je pred nama, a, iako kupališna sezona na većini uređenih plaža u Srbiji još nije počela, mnogi ipak neće odoleti da se rashlade. Ipak, jučerašnja tragedija kod Lovćenca, u kojoj se udavilo dvoje dece, upozorava nas na opasnosti koje reke, a naročito mirne vode kao što su jezera, nose.

Dvoje dece starosti 14 i 16 godina utopilo se kada su juče odlučili da se rashlade u kanalu Dunav - Tisa - Dunav, ali, kako su bili neplivači, letnje rashlađenje koštalo ih je života.

Nažalost, svake godine dešava se po nekoliko slučaja utapanja usled ispadanja iz čamaca, tokom kupanja ili slučajnog pada u vodu.

Jezera odnose najviše života, jer je reč o omiljenim izletištima, a mirna voda varka je za mnoge koji kroče u njih...

Potrebno je plivačko iskustvo ako želite da se zaputite podalje od obale. Jer, u jezeru postoje zone koje su znatno hladnije od površinskih slojeva, u koje možete da uđete donjim delom tela i da vas nagla promena u temperaturi doslovno "preseče".

Otprilike pola metra ispod površine počiunje opasni "ledeni sloj". Zbog naglog hlađenja tela, ono povlači krv kojom puni vitalne organe, a ljudi upadaju u paniku. Ukoliko progutaju i malo vode, dolazi do grčenja mišića glotusa, koji potom blokira vazduh.

Za razliku od jezera, u rekama opasnost predstavoljaju struje i virovi. Posebno su opasne bujične reke, a kada je vodostaj visok, neplivač koji izgubi kontrolu u jednom trenutku biće onemogućen da se iskobelja iz vrtloga.

Pokušaji spasavanja su veoma opasni, jer ih najčešće preduzimaju prolaznici ili bliske osobe, ne razmišljajući o svom životu kada krenu u borbu za tuđ. A upravo to je zamka koju profesionalni spasioci morjau da izbegnu - dok nisu sigurni u svoju bezbednost, ne mogu da spasu ni ugroženi život.

Iznenađenja u vodi, poput spomenutog hladnog sloja u jezerima, ili virovima u rekama, su i granje, otpad, kese, nagli gubitak tla i slično... Upravo u tim trenucima možete napraviti kobnu grešku, pa je potrebno da budete pribrani i savladate paniku.

Čak i iz vira možete da se iskobeljate ukoliko se smirite i pokušate da plivate u pravcu njegovog strujanja.

Nažalost, u vodi se često dešavaju i grčevi, koji nas neprijatno iznenade čak i kada se to tog trenutka osećamo sigurno.

Svaka nagla promena temperature, dakle, i nagli ulazak u vodu, može biti opasan, a da ne govorimo o skokovima koji podrazumevaju i opasnost od iznenadnog udara i preloma vrata ili kičme.

Alkohol je takođe veliki neprijatelj kupača, bilo da su iskusni plivači ili da se "kupaju smao u plićaku".

I naravno, treba voditi računa o vremenskim nepogodama, jer su udari groma takođe značajna opasnost u blizini vodenih površina, a naročito u vodi. Pravilo je da, čim čujete zvuk groma, u opasnosti ste i od udara.

Ako biramo divlje plaže moramo da znamo i da, osim činjenice da je dno neuređeno i prljavo tu može da vas ugrozi i plovilo. Stoga, veoma je važno izbegavati plovni put za kupanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima