• 13

Troje dece se udavilo za 2 dana: "Spasioci nisu dadilje, u ovom momentu stupa strah, sledi utapanje"

Deca imaju potrebu za dokazivanjem pred vršnjacima, a neretko precene svoje svoje plivačke sposonosti i kondiciju

 • 13
Utapanje dece, davljenje, spasilac, devojcica se davi

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Velika tragedija dogodila se juče na gradskom bazenu u Odžacima, kada se utopio desetogodišnji dečak. Ista nesreća zadesila je u subotu i dva tinejdžera iz Feketića, E. K. (16) i njegovog druga (14), koji su nastradali u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

U prvom slučaju, Tužilaštvo u Somboru je za Telegraf.rs reklo da je dečaka u bazen verovatno gurnulo drugo dete, dok su mladići iz Feketića nastradali, navodno, jer su bili loši plivači.

Ne puštati decu same na kupališta, osnovna je stvar koju spasioci savetuju roditeljima, a što je Telegraf.rs rekla i Kristina Miladinović koja radi kao deo tima Udruženja Spasilaca na Vodi Srbije.

- Roditelji nemaju svest o tome da decu, posebno onu mlađu od 12 godina, ne smeju da puste same na bazene i ostala kupališa. Oni su obično ubeđeni da znaju da plivaju, pa ih često ispuštaju iz vida. Česta je situacija na bazenu da roditelji daju deci mišiće i šlauf, ne nadgledaju ih, odu na kafu ili negde drugo, misle da je to dovoljno.

Problem je što, prilikom utapanja, deca često ne reaguju kao odrasli.

- Dete nema svest o tome, pa zato i ne viče i ne doziva pomoć, a u pitanju su sekunde. Takođe, problematično je i što deca ne znaju da li umeju da se održavaju dobro na vodi, koliko su vešti plivači. Kada dolaze u grupama, tu se uvek nađe neko ko ne zna da pliva. Onda ga drugi bodre da sa njima uđu u vodu - objašnjava Kristina.

Do fatalnog ishoda dolazi i kada se ljudi precene.

- Posebno kod dece je to karakteristično, jer imaju potrebu za dokazivanjem. Tako se precene, misle da imaju kondiciju, pa požele da preplivaju reku ili neko veliko rastojanje. Onda se desi ili da se premore, uhvati ih grč, zapetljaju se u travu. Tad nastaje strah i onda dolazi do utapanja.

Zato je postojanje spasilaca i dobre infrastrukture na kupalištima veoma važna, kao i poštovanje pravila.

- Naša odgovornost je zaista velika. Naš cilj jesu mere prevencije i sprečavanje da dođe do fatalnog ishoda. Motrimo na sve, procenjujemo kakav je neko plivač. A dešava se na dnevnom nivou milion nekih momenata u kojima moramo da reagujemo. To su najčešće situacije koje izazivaju mlađi, poput koškanja, guranja, skakanja u vodu, ronjenja.

Tako se svakodnevno događa da mlađi plivači izbegnu tragičan ishod zahvaljujući spasiocima, prolazeći samo sa ogrebotinama i lakšim povredama. Ipak, spasioci nisu dadilje, dodaje Kristina.

- Roditelji imaju pogrešnu svest da smo mi apsolutni čuvari njihove dece i da je to u redu. Svi moraju da povećaju svest o tome kakvi rizici postoje. Roditelji su čak i najvažniji u tome, jer nas deca nekada i neće da poslušaju - naglasila je ona.

Kupanje, deca, naočare za sunce, guma za plivanje, bazen

Foto: Pixabay/Pexels

Mere prevencije

Kada govorimo o uređenim kupalištima, posetioci mogu da nađu table sa istaknutim merama prevencije i pravilima ponašanja. Tako se, najpre, preporučuje da se, kada su visoke temperature, pre ulaska u vodu treba napsrskati i rashladiti vodom, kako bi se smanjila temperaturna razlika između tela i vode i tako smanjiti rizik od šoka ili infarkta.

Takođe, ishrana mora da bude lagana, te nikako ne treba ulaziti u vodu punog stomaka. Važno je uzimati dovoljno vode i tečnosti, ali nikako alkohol.

Posebno se savetuje mladima da ne trče, ne guraju se i ne skaču u vodu, posebno ako nisu iskusni plivači, ali i da ne ostaju predugo u vodi jer mogu da se zamore.

"U slučaju pojave zamora, najbolje je zauzeti ležeći položaj na leđima, plutati, sa što manje pokreta. Opustiti se i smiriti disanje. Posle odmora uputiti se ka obali. Dužina odmora zavisi od stepena zamora. Usled velike udaljenosti od obale faze odmora i plivanja se smenjuju. Važno je ostati pribran", savetuju iz USVS-a.

Neke od mera prevencija koje savetuju su:

- Plivati i kupati se na samo za to predviđenim mestima

- Poštovati pravila ponašanja i boravka na kupalištu

- Slušati savete i naredbe spasioca

- Upotreba krema i sredstava radi zaštite od sunčevog zračenja

- Rekviziti i pomagala za održavanje na vodi: upotreba ovih rekvizita nije preporučlijva za neplivače.

- Deca: mlađa od 12 godina ne smeju biti na kupalištu bez pratnje odrasle osobe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mile

  Od troje dece iz naslova dvoje su tinejdžeri neplivaci koji su se udavili u kanalu DTD gde nema plaže, pa ne možete očekivati ni spasioca tamo.

  0
  0

  Podelite komentar

 • Nebojša Berak

  Dragi moji, ja ne mogu da verujem da PLIVANJE NIJE OBAVEZAN PREDMET U PRVA 4 RAZREDA OSNOVNE SKOLE. Za vreme Tita SFRJ u Mostaru je to bilo obavezno i nije bilo deteta koje nije znalo da pliva. A mi na zalost imamo vec decu od 10, 14 i 16 godina koji se udave jer ne znaju da plivaju. Predlazem da svaka opstina ima zatvoreni bazen i obaveznu skolu plivanja BESPLATNU koja ce se finansirati iz BUDZETA.

  9
  0

  Podelite komentar

 • Laki Luka

  Poslove spasioca obicno dobijaju manekeni ili manekenke preko stele. Ne znam da se ikada raspisao konkurs za to radno mesto. A spafioci ficfirici najveci deo vremena provedu suncajuci se, gluvarebi, ocijukajuci sa curama ili momcima... Uglavnom vecina ih to shvati kao unosnu zabavu a ne kao ozbiljan i odgovoran posao kakav bi trebao biti.

  5
  2

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima