Dr Belojević: Komarci i muve prenose koronu, farmeri i stočari moraju posebno da budu na oprezu

Pored komaraca, vreba opasnost i od krpelja i golubova kao najvećih prenosioca svih zaraza

  • 15
Dr Goran Belojević Printskrin: Youtube/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Iako se mislilo da se kovid-19 prenosi isključivo kapljičnim putem, šef Katedre za higijenu i medicinsku ekologiju na Medicinskom fakultetu u Beogradu prof. dr Goran Belojević tvrdi za Objektiv.rs da korona virus šire komarci i muve, kako među ljudima, tako i među životinjama.

- Apsolutno sam uveren u to da korona virus i te kako mogu prenositi i komarci. Svojim ujedom šire virus, ne samo na čoveka, nego i na druge životinje koje napadaju. Pored komaraca, muve su takođe prenosioci ove zaraze, a njih ima najviše na selima gde se gaji stoka. Zato farmeri i stočari moraju biti na oprezu - upozorava dr Belojević.

Prema njegovim rečima, korona virus ulazi u ljudski organizam na razne načine, ostavljajući za sobom dugoročne posledice.

- Postkovid pacijenti i nekoliko meseci posle preležanog virusa imaju lakše i teže simptome. To je samo dokaz da se virus lako menja, daje vrlo različitu kliničku sliku i otporan je na sve moguće terapije. Zato i govorim da je to genetska manipulacija - tvrdi profesor na Medicinskom fakultetu.

Opasnost od krpelja

Uprkos tome što je prisutan više od godinu dana, koronavirus je, kako kaže dr Belojević, još neistražen pojam.

- Epidemiolozi i virusolozi misle da znaju sve o njemu, međutim, nije tako. Kovid 19 je veštački virus koji brzo i lako može da se prenese sa komarca na komarca, sa komarca na drugu životinju i sa komarca na čoveka.

Iako se isprva mislilo da se virus prenosi isključivo vazduhom, ipak nije tako. To samo govori koliko je virus rasprostranjen i nepoznat. Nismo svesni sa čime smo se susreli. Pored komaraca, vreba opasnost i od krpelja i golubova kao najvećih prenosioca svih zaraza - kaže šef Katedre za higijenu i medicinsku ekologiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlatko

    14. jun 2021 | 21:54

    Sta ovaj higijenicar lupa sta on zna ovirusima?

  • Knez

    14. jun 2021 | 22:00

    Trebao je malo vise da podigne masku,mislim da nije dovoljno zasticen

  • Dule

    14. jun 2021 | 22:04

    Ma daj bre vise..... Sad ga pretera zaista, sta je sledece, prenosi se pogledom, aman vise, aman

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA