≫ 

FDU se izvinio svim studentkinjama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja

Pre 5 meseci formirana je platforma "FDU Protiv nasilja" sa namerom da se bavi prevencijom i sprečavanjem svake vrste zlostavljanja i zloupotrebe u obrazovnim procesima

  • 4
FDU

Foto: Mateja Beljan

Fakultet dramskih umetnosti (FDU) uputio je javno izvinjenje svim bivšim studentkinjama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja, a na čije prijave u ovom trenutku nije moglo adekvatno da se reaguje zbog zakonskih ograničenja.

U saopštenju dostavljenom medijima, FDU navodi da je zbog nekih manjkavosti u procedurama i pravilnicima bio sprečen da formalno sankcioniše one koji su izvršili dela seksualnog uznemiravanja u periodu koji je prethodio usvajanju Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu iz decembra 2019.

Podsećaju da su pre 5 meseci na inicijativu Studentskog parlamenta formirali platformu "FDU Protiv nasilja", kao savetodavno telo, a s namerom da se aktivno bavi prevencijom i sprečavanjem svake vrste zlostavljanja i zloupotrebe u obrazovnim procesima, a posebno problemima vezanim za seksualno uznemiravanje.

Pozvali su tada, kako navode, studentkinje i studente da im se obrate ukoliko su imali bilo kakvo loše iskustvo koje ukazuje na nasilničko ili ugrožavajuće ponašanje ili smatraju da je došlo do zloupotrebe položaja u obrazovnom procesu.

Tim se dokumentom FDU takođe obavezao da će poštovati principe poverljivosti i da će zaštititi svaku žrtvu, kao i da će pokrenuti mere kojim se takva ponašanja sankcionišu i sprečavaju.

Prijave detaljno obrađene

 

Navode i da su prijave detaljno obrađene, a jedan deo je procesuiran kroz rad Etičke komisije, uz napomenu da se pojedine prijave koje se tiču uvredljivog obraćanja još razmatraju.

Napominju da nijedna prijava nije u domenu krivičnog zakonodavstva, te kažu da nije bilo potrebe za uključivenjem organa izvan fakulteta.

Sve to, međutim, nije bilo dovoljno da se ostvari puni efekat koji je planiran u okviru Platrofme FDU protiv nasilja, a što su studenti fakulteta u svom saoštenju konstatovali.

- Svesni smo da problem seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u obrazovnim praksama mora biti jasnije adresiran, a sprečavanja takvih postupaka precizno utvrđeno i regulisano pravnim dokumentima. Zato u ovom trenutku aktivno radimo na sistemskim rešenjima u funkciji sprečavanja, kažnjavanja i prevencije svih vidova zloupotrebe u obrazovnim procesima - poručuju sa FDU.

Kažu i da je primena Pravilnika za sprečavanje seksualnog uznemiravanja, ucenjivanja i drugih oblika zlostavljanja prvi sledeći korak, uz pripremu edukativnih programa za sve učesnike u nastavi.

- U tom procesu, kao i do sada, biće nam neophodna i dragocena pomoć studentkinja i studenata, kao i odgovornost unutar cele naše zajednice. Smatramo da je ovo izraz društvene svesti i savesti, ali i obaveza svih drugih institucija koji kreiraju našu stvarnost - poručuju u saopštenju.

Video: Poznate ličnosti koje su preživele zlostavljanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris

    17. jun 2021 | 00:06

    FDU treba raspustiti na nekoliko godina. Sve to razjuriti i sve iz pocetka. Leglo narkomanije, raznoraznih seksualnih krivicnih dela i korupcije.

  • Vitez Koja

    17. jun 2021 | 08:19

    FDU je pun nepotizma, gde su tih par mesta koja su slobodna rezervisana za decu glumaca, režisera, producenata, lovatora sa vezama..I oni imaju eksluzivno pravo.Sada još i učestalo seksualno uznemiravanje, glumaca profesora i vlasnika glumačkih škola, baš su srozali taj fakultet.Drago mi je da se o tome počelo pričati i da se stane na put zlikovcima.Nije ni čudo da nema vrhunskih glumaca u poslednjih 15 godina.Svi koji su vrhunski su oni koji nisu došli na već navedeni način(Bandović, Jezdić), ostali su prosečni i ispod prosečni.

  • Veliki Grunf

    17. jun 2021 | 08:54

    Bolje da radite nesto po tom pitanju nego sto se izvinjavate, nema niko nista od vaseg izvinjenja, osim trauma koje prozivljavaju. Treba da vas je sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA