• 4

Stiže vreli vikend, kako se rashladiti u vodi i na kopnu: Spisak otvorenih bazena sve je duži

, Telegraf

Većina bazena i kupališta otvara se tokom ovog vikenda

  • 4
Bazeni Tašmajdan, Otvaranje sezone 2021

Foto: Nikola Tomić

Sunce nas je iznenada ogrejalo, a prolećno vreme "preko noći" postalo je pravo letnje - kupališta širom Srbije se otvaraju, a građani nestrpljivo čekaju osveženje.

Tako je danas otvorena kupališna sezona na Adi Ciganliji, što znači da je od 10 do 19 sati moguć ulazak u vodu pod nadzorom spasilaca.

Otvoren je, takođe, i bazen na Tašmajdanu.

Sutra se otvara i bazen SRC "11. april" na Novom Beogradu, a kupanje će biti moguće od 10.00 do 19.00 sati, kada je vreme odgovarajuće. Sredom će đaci moći da se kupaju besplatno, a ta pogodnost će važiti od 7. jula.

Za kupanje na Lidu moraćemo da pričekamo. Pontonski most bi trebalo da bude u funkciji 1. jula, ali njegovo postavljanje zavisi i od vodostaja. Kada će tačno plaža biti otvorena i spasilačka služba početi sa radom znaće se za desetak dana, kazali su nam u Turističko-kulturnom centru Zemun.

Zrenjaninski gradski bazen prve kupače primiće sutra.

- Moći ćemo da primimo do hiljadu ljudi. Na ulazu će građanima biti merena telesna temperatura, a posetioci će prolaziti i kroz dezobarijeru. To su nužne mere koje moramo da sprovodimo. U svakom slučaju, iskreno se nadam da će leto biti toplo i da će naši sugrađani dolaziti ovde da se osveže – poručio je direktor Javne ustanove "Sportski objekti" Bojan Mijatov.

Kupališna sezona na jezeru "Peskara" otvorena je još prvog juna.

I u Novom Sadu uveliko traje kupališna sezona na Dunavu, na najpopularnijoj i uređenoj plažu Štrand ljudi se kupaju još od 1. maja.

Ova plaža je, posle Ade, možda i najveća u Srbiji, a prema preporukama Instituta za javno zdravlje Vojvodine, maksimalan broj posetilaca na plaži u istom trenutku je 14.400.

Sutra počinje sezona kupanja i u Akva parku u Jagodini, a ulaz je slobodan.

Danas je otvoren i gradski bazen u Čačku, a od naredne nedelje biće organizovana i škola plivanja.

​- Očekujemo uspešnu sezonu. Obavili smo sve neophodne pripremne radnje, tako da potpuno spremno očekujemo naše brojne posetioce. Obezbeđene su spasilačka, redarska i medicinska služba, koje će biti u službi kupača. Nadamo se i lepom vremenu i verujem da su pred nama dani koji će proteći u zadovoljstvu naših posetilaca – rekao je direktor SC "Mladost" Miloš Stevanić.

Još početkom meseca otvoren je i bazen na Čairu.

Drvo, šuma

Foto: Telegraf.rs

Mada je voda omiljeno mesto mnogima za provod u letnjim mesecima, možete se i te kako dobro provesti i u hladu.

Kada govorimo o prirodnom hladu, ne mislimo na zaklon zgrade ili jednu krošnju, jer to neće biti dovoljno da ublaži paklenu vrelinu. Potrebno je pronaći park sa starim, velikim krošnjama, gde je temperatura i za nekoliko stepeni niža, a vazduh znatno prijatniji.

- Razlike u temperaturama na mikrolokacijama pojavljuju se samo u danima kada nema poremećaja, dakle, padavina ili jakog vetra, tokom perioda stabilnog i suvog vremena. U takvim danima leti centar grada je najtopliji zbog velike količine betona, a dodajmo tu i saobraćajne izduvne gasove. Temperatura tokom dana može biti za nekoliko stepeni viša nego u predelima koji su pod zelenilom - ispričao nam je meteorolog Đorđe Đurić.

I ta razlika je dva tri stepena, nekada čak i veća.

Naravno, i u centru grada postoje zelene oaze koje smanjuju temperaturu. Kada poredimo, na primer Ušće i Košutnjak, razlika je mala, ali ipak postoji - Košutnjak je na nešto većoj nadmorskoj visini i veće je površine, pa je sigurno tu "bonus" još jedan stepen niže. To naročito važi za Avalu i Kosmaj, koji zbog visine i zelenila leti imaju nekoliko stepeni nižu temperaturu u odnosu na Beograd.

- Vazduh se ne zagreva od prodora sunčevih zraka kod njega, već se zagreva od zemlje. Što smo na većoj nadmorskoj visini to smo dalje od površine zemlje i zato je hladnije. Takođe, što ima više betona, to je toplije. Noću u velikim gradovima beton ne stigne da se ohladi i zato imamo tropske noći. I jutra u Beogradu su obično toplija nego u manjim i ruralnim mestima - priča Đurić.

Iskoristite priliku i uživajte u Botaničkoj bašti, na Košutnjaku, Zvezdarskoj šumi, pa i Kalemegdanu. Izaberite svakako više delove grada, podalje od glavnih bulevara, izvora buke i zagađenja.

Možda je ovaj vikend odlična prilika da posetite i Kosmaj ili Avalu, prošetate se kroz prirodu, a u najvrelijem delu dana rasprostrete ćebe u najvećem hladu, legnete sa dragim osobama, osluškujete ptice, ostavite telefone, izvadite možda špil karata ili blokčić jamba... A onda sendviči, osveženje, grickalice...

Video: Zavirite u raj na zemlji Siniše Mihajlovića: Luksuzna vila na obali mora sa 2 bazena i dvorištem!

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima