≫ 

Danas su Letnje zadušnice: Ovo su običaji koje treba da ispoštujete

Vernici upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost grehova koje su počinili za života

  • 2
Zadušnice žena groblje sveća

Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Letnje (duhovske) zadušnice, koje padaju u subotu pred Duhove (Silazak Svetog Duha). Glavni običaj je da se na današnji dan ode na groblje, ali i da se prosjacima daje milostinja.

Ovaj dan posvećen je umrlim precima i, prema tradiciji, vernici posećuju grobove, prislužuju sveće i služe pomene. Upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost grehova koje su počinili za života.

Grobovi se na taj dan prelivaju vinom, počiste i urede, donesi se cveće i zapale sveće.

Zadušnice se uvek obeležavaju u subotu i tim povodom se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Isus Hristos, dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.

Običaji i verovanja

 

Običaj je u narodu da se o zadušnicama, kao i o parastosima, iznose mnoga jela. Verovanje je da ta iznesena jela treba da se razdele sirotinji i uopšte svima koji se tu zateknu, za pokoj duše umrloga.

Obično se iznosi pogača, žito, vino, kao i druga jela.

Osim letnjih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još zimske ili Mitrovske, zatim prolećne, koje padaju sedmicu pre početka Velikog ili Časnog posta, i Miholjske ili jesenje zadušnice.

Zabranjen ulazak na groblje automobilima

 

Javno komunalno preduzeće "Pogrebne usluge" izdalo je obaveštenje za posetioce grobalja u kojem se navodi da za odlazak na groblje, umesto svojih automobila, građani koriste gradski prevoz.

- U subotu, 19. juna 2021. godine, na svim grobljima neće biti dozvoljen ulazak automobila od 7 do 15 časova. Kapije za ulaz motornim vozilima na groblja biće otvorene od 15 do 18 časova - navode iz "Pogrebnih usluga".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miodrag

    19. jun 2021 | 14:52

    Na slici vam je katolički fenjer. P.S. grobovi se uređuju pre zadušnica

  • Aleksandrovac zupski..

    19. jun 2021 | 13:36

    Bog da oprosti sve mrtve duse koje nisu medu nama i neka ih adeli cuvaju amin...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA