• 6

U Srbiji skoro četiri puta više udovica nego udovaca: Šta se krije iza ove statistike?

Udovci često ne brinu o svom zdravlju

  • 6
Sahrana, pogreb, mrtvacki sanduk, udovica, kovceg

Foto: Profimedia

U Srbiji ima 560.000 udovica i 150.000 udovaca i ta ogromna razilka, između ostalog, govori da muškarci ne vode dovoljno brige o zdravlju, a neki od njih u ruralnim delovima umiru i zbog sitnice, jer se na vreme ne obrate lekaru, izjavila je poverenica za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankica Janković.

Satatistika svedoči da nijedna evropska zemlja, osim Rusije, nema tako visok procenat osoba koje su ostale bez bračnog druga.

- Jedan od razloga za takvu ogromnu razliku je i očekivani životni vek žena, duži za pet godina. Žene u proseku žive 78,3 godine a muškarci 73.1 - rekla je Janković za Tanjug i dodala da te činjenice signaliziraju da je važno da se radi na osnaživanju muškaraca.

Podatak, kako kaže, ukazuje i da muškarci ne vode dovoljno računa o zdravlju, zanemaruju ga, ponekad umiru od sitinca.

- Kako je jedan čovek u istraživanju o položaju starih rekao - u selu čovek umre zbog sitnice, sramota ga je da ide kod lekara. Problem počne od tačkice zavši se teškom gangrenom i ode - rekla je Janković i dodala da nije redak slučaj da ljudi iz ruralnih krajeva nemaju ni koga da pozovu kada im je zdravlje narušeno.

Poverenica je navela i još jednu stvar - da su samo u 2019. godini u saboraćaju poginula 404 muškaraca. Dodala je da je u tom periodu iako je puno urađeno na bezbednosti saobraćaja stradalo i 130 žena.

Kako kaže, iz ovoga vidimo da postoji rodna komponenta, što ukazuje i na rezultat patrijarhalnih obrazaca ponašanja - "nisi muškarac ako brzo ne voziš"

Zato je, dodaje, nepohodno da se govori o politikama koje jednako govore o poboljšanju života muškaraca i žena.

Prema istraživanjima, statistici doprinosi i činjenica da udovice ređe od udovaca ulaze u novu bračnu zajednicu.

Procenjuje se da na celom svetu postoji oko 300 miliona udovica, a gotovo deset odsto ih živi u izuzetnom siromaštvu. U mnogim zemljama biti udovica je sramota, a zlostavlajne koje doživljavaju UN smatraju među najozbiljnijim kršenjima ljudskih prava.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    Ja još nisam imao prilike da vidim i doživim da muškarac zvoca ženi ali zato da žene zvocaju muškarcima e to sam video puno puta! Ko zna, možda je to razlog zbog čega muškarci brže odu sa ovog sveta...

  • BASA

    Jos jedan dokaz da je Brak " Institucija " ! Kada zene pricaju i odgovarajju na pitanje : Kako ti je u braku ? Odlicno , Hranim Alu !

  • Aćim

    Žene žive duže jer nemaju ženu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima