• 1

Rok od 15 dana za ministarstva da podnesu izveštaj o radu u slučaju Zablaće: Ranjeni majka i sin

Nadležna ministarstva treba da izveste zaštitnika građana da li su ranije obaveštavani o postojanju nasilja u ovoj porodici i ako jesu koje mere i aktivnosti su preduzimali po tom pitanju

  • 1
Čačak, selo Zablaće, muž napao nožem ženu i sina

Foto: RINA

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a posle saznanja iz medija da su u porodičnom nasilju u selu Zablaće kod Čačka ranjeni majka i sin, a otac posle napada izvršio samoubistvo, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, saopštio je zaštitnik građana.

Zaštitnik građana od oba ministarstva traži da ga u roku od 15 dana obaveste o svim relevantnim činjenicama vezanim za medijske navode, posebno one koji se odnose na informaciju da je porodično nasilje bilo prisutno u toj porodici i ranije.

Nadležna ministarstva treba da izveste zaštitnika građana da li su ranije obaveštavani o postojanju nasilja u ovoj porodici i ako jesu koje mere i aktivnosti su preduzimali po tom pitanju.

Takođe, potrebno je da Zaštitnika građana izveste i da li je uspostavljena saradnja organa (policije, ustanove socijalne zaštite i pravosudnih organa) u cilju zaštite žene i dece, odnosno mere prevencije porodičnog nasilja u skladu sa Opštim i posebnim protokolima za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima