• 0

Arilje se seća katastrofalnih poplava od prošle godine: "Nikada neću zaboraviti plač majke i deteta"

Ove godine Arilje pati za dečakom koji se utopio u reci Rzav, ona se prošle godine izlila sa Moravicom

  • 0
Poplave Arilje

Foto: Rina.rs

Na današnji dan 23. juna 2020. godine u Arilju je došlo do katastrofalnih poplava kada su se izlile reke Rzav i Moravica.

Tom prilikom oštećene su i uništene mnoge kuće i domaćinstva kao i poljoprivredna zemljišta, podseća Arilje-oglasna tabla na Fejsbuku.

Tadašnji predsednik opštine Arilje Miloš Nedeljković govorio je tada da je to najveća poplava koja ih je pogodila. Naveo je da su u naselju Raškova bara poplavljene sve kuće i da "nema kuće gde voda nije ušla".

Evakuisan je jedan broj građana, ali većina nije želela da napusti svoje domove.

Samo meštani čiji su domovi razoreni u poplavama znaju taj osećaj kad voda nadolazi, a ne žele da napuste svoj dom, jer je to ono što su godinama sticali. Brojni su oni koji su upravo ovakavu situaciju preživeli u Arilju prilikom izlivanja Moravice.

- Uvek može bolje, nismo imali dovoljno mašina, imali smo četiri-pet mašina. Bila je to najveća poplava do sada koju je naš kraj doživeo - istakao je Nedeljković i rekao da je visina vodostaja bila 5,8 metara.

Mostovi na Moravici su bili zatvoreni za saobraćaj, isključeni struja i voda.

Evakuisani meštani uglavnom su otišli rođacima, a deo njih odvezen je u sportsku halu.

Akcija spašavanja ugroženih meštana trajala je do ranih jutarnjih sati, a teške trenutke opisao je tada Darko Rogić, član spasilačko-ronilačke jedinice „Foka“ iz Arilja.

- Nikada neću zaboraviti plač majke i deteta, dok ga preuzimam u naručje kako bi ga prevezao čamcem na bezbedno. Taj pogled majke koja ti predaje svoje najveće bogatstvo i u suzama ti daje ono najvrednije sa poverenjem da joj to i sačuvaš. Uplakane oči te majke i plač deteta dok ga uzimam iz majčinog naručja, nikada neću zaboraviti. Po tome ću pamtiti ove poplave u Arilju za koje verujem da su poslednje - izjavio je Darko za RINU.

Za svojih 36 godina ovaj spasilac nije doživeo sličnu situaciju, koja kako kaže, može da se uporedi sa najgorim apokaliptičnim scenama.

- To je kataklizma, neverovatno kojom brzinom je reka napravila haos u Arilju. Poplavljeno je više od 500 domaćinstava, a mnogi nisu želeli da izađu iz svojih domova. Nama je bilo naređeno da evakuišemo decu i majke , kao i stara lica, da ne rizikujemo ni jednog trenutka. Oni su nam bili prioritet. Roditelji su ostajali na terasama, a decu smo preuzimali i čamcima prevozili na sigurno - rekao je tada Darko.

Najteže je bilo na području sela Trebežina i Cerova gde je voda bila dostigla visinu od skoro dva metra.

Video: Najtužniji prizori Srbije: Poplavljeni gradovi, sela, kuće...

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima