• 0

23 godine od početka otmica zdravstvenih radnika na Kosovu: Spasili hiljade života Srba i Albanaca

, Telegraf

Dan otmice Andrije Tomanovića, redovnog profesora Medicinskog fakulteta, načelnika Hirurške klinike u Prištini, člana Međunarodnog udruženja hirurga i potpredsednika Crvenog krsta KiM, obeležava se kao Dan ubijenih i otetih zdravstvenih radnika na KiM od 1998. do 2000

  • 0
Tužna, žena, starica, plač, tuga

Foto: Unsplash

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji obeležilo je danas 23 godine od početka otmica zdravstvenih radnika koji su spasili na hiljade života ne samo Srba i Albanca već i pripadnika bivše terorističke OVK.

Predsedica udruženja Verica Tomanović rekla je da se tih 13 zdravstvenih radnika, među kojima i njen suprug, lekar iz Prištine Andrija Tomanović, nestao na današnji dan 1999. godine, i dalje vode kao nastali, piše Tanjug.

- Pružali su pomoć ljudima svih nacionalnosti i ranjenim pripadnicima OVK ... - rekla je Tomanovićeva.

Podsetila je da su napadi na Srbe, ubistva, mučenja i zlostavljanja kao i kidnapovanja kako bi se etnički očistilo KiM, postali intenzivniji nakon potpisivanja Reozlucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da su kulminirali u pogromu 17. marta 2004.

- Na meti su bile sve kategorije stanovništva, posebno istaknute ličnosti, vrhunski stručnjaci... Otimani su sa radnih mesta, na ulicma, iz klinika, vozila, odvođeni su, zlostavljani. Korišćeni su i za monstruoznu trgovinu organima - rekla je Verica Tomanović.

Dan otmice Andrije Tomanovića, redovnog profesora Medicinskog fakulteta, načelnika Hirurške klinike u Prištini, člana Međunarodnog udruženja hirurga i potpredsednika Crvenog krsta KiM, obeležava se kao Dan ubijenih i otetih zdravstvenih radnika na KiM od 1998. do 2000.

Otet je sa radnog mesta na Hiruškoj klinici, gde je radio 36 godina. Sličnu sudbinu doživelo je još 12 zdravstvenih radnika - Josif Vasić, Mile Vuksanović, Stamen Genev, Zlatoje Gligorijević, Svetomir Mikić, Borislav Pavić, Duško Patrnogić, Nebojša Petković, Aleksandar Stanojevic, Aleksandar Todorovski, Ðorde Tošković i Dimitrije Šabić.

- Tih 13 imena treba sačuvati od zaborava - rekla je Verica Tomanović i podsetila da se na KiM i dalje traga za 568 nestalih Srba i nealbanaca, i da se u Prištini u mrtvačnici nalazi 350 posmrtnih ostataka koji čekaju na identifikaciju.

Upozorila je na dvojake aršine prema žrtvama i porodicama i izrazila žaljenje što ni posle 23 godine porodice nisu bliže ni korak rasvetljavanju sudbine svojih najmilijih.

Video: Vučić: Borićemo se da pronađemo sve nestale

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima