• 1

Anica je za 40 godina donela na svet oko 3.000 beba: Porađala žene u snegu, na njivama, u slami...

Sredinom novembra 1981. godine tadašnja Jugoslavija čula je za babicu Anicu od milja zvanu Anka

  • 1
Anica Lugić

Printskrin:Youtube/ Info LIGA Ivanjica

Babica Anica Lugić Anka za četiri decenije službovanja u Ivanjici obišla je svaki pedalj ove opštine, pešačila i po 30 kilometara da bi na svet donela bebu. Porađala je u sanitetu, kućama, na njivama, u snegu pod nemogućim uslovima i stoga je postala heroj ove varoši, piše Infoliga.

Teško detinjstvo u porodici gde je bilo dvanaestoro dece, usmerilo je ovu hrabru ženu na put plemenitosti koji je krčila sama trudom, radom i znanjem. Zbog sićušne anatomije i tek 40-tak kilograma i u babičku školu je primljena sa zakašnjenjem ali, ispostavilo se, bila je među boljima.

- Prime me u "Višegradsku" da budem instrumentar. I sad opet moja majka, "ajde raspisan konkurs u Ivanjici, dođi, da mi budeš bliže". Ja mislim to je u Ivanjici, to je grad, tu sam bila na praksi godinu dana. Oni odluče da mene pošalju u Deviće, svuda sam radila, samo nisam radila u laboratoriji, sve sam drugo radila. U Devićima sam se namučila, tu sam porađala žene sama, čak su me zvali ovako za intervencije, nije bilo gore drugog zdravstvenog radnika dok sam ja radila - priča baka Anica za Infoligu.

Danas, u osmoj deceniji života, kaže da ne postoji ništa lepše od činjenice da je na svet donela blizu 3.000 beba.

Bebu uviju pa na šporet

- Ništa nema humanije, nego kad čuješ plač deteta. I radost majke kad se porodi. Često nađem majku u slami, onda bilo takvo vreme, odvajali su žene koje se porađaju, u posebne sobe, po slami, u slami, na podu se porađaju, znate one stare šoprete, uviju dete pa ga stave odozgo, na šporet - navodi babica.

Sredinom novembra 1981. godine tadašnja Jugoslavija čula je za babicu Anicu Anku. Sneg je zavejao Ivanjicu i okolne krajeve i praktično je odsekao varoš od sveta.

Anka pamti lepe dane, nasmejane očeve i srećne majke koje su u znak zahvalnosti devojčicama davale ime Anica. U toku noći u porodilištu je porađala po 20 žena.

Najplemenitija dela

Njena dela u nekoliko navrata proglašavana su za najplemenitija, nosilac je plakete najhumanije Jugoslovenke i priznanja “Septembarska plaketa grada Ivanjice”.

Srce joj greju unuci i podvizi tokom četiri decenije rada. Kada prođe ulicom, prolaznici joj skidaju kapu i pozdravljaju je. Voljena je i uvek rado pominjana babica.

Video: Video kojim se započinje dan: Beba i pas se zagrlili i u tom zagrljaju istopili

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima