≫ 

Obeležavanje Vidovdana u Kruševcu: Vučić položio venac na Spomenik kosovskim junacima

Spomenik kosovskim junacima je simbol Kruševca od Vidovdana 1904. godine, kada ga je otkrio kralj Petar Prvi Karađorđević povodom proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka

  • 7
VIDOVDAN SPOMENIK VUCIC Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas, povodom Vidovdana, venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu, gde se obeležava i 650 godina od osnivanja tog grada.

Polaganju venca prisustvovale su premijerka Ana Brnabić i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Trpavčević, predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane, Grada Kruševca.

Spomenik kosovskim junacima je simbol Kruševca od Vidovdana 1904. godine, kada ga je otkrio kralj Petar Prvi Karađorđević povodom proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka. Kamen temeljac je, povodom proslave 500.godina Kosovske bitke , postavio kralj Aleksandar Obrenović 1889. godine.

Predsednik je najpre položio venac na Spomenik kosovskim junacima.

Zbog proslave Vidovdana i služenja liturgije u manastiru Gračanica, u tom mestu na KiM formirale su se dugačke kolone vozila.

Prema rečima građana, policija je blokirala glavni put, zbog čega se koriste alternativni putevi, piše Koha.

U Gračanici liturgiju služi Porfirije, nakon čega će odati počast Srbima poginulim u Kosovskoj bici.

Vidovdan: Simbol veličine našeg naroda

- Danas je Vidovdan, dan na koji se sve vidi, dan u kojem prepoznate ko je vera, a ko nevera. Dan koji predstavlja simbol veličine našeg naroda, koji je u našim porazima pokazivao koliko smo veliki, iako smo brojčano mali - rekao je Vučić.

On je istakao i da je ponosan što se nalazi u gradu koji je osnovao knez Lazar.

- Srpski duh je nepokoran i nepokolebljiv i nikada nije ustuknuo pred osvajačima. Vi danas ovde u Kruševcu najbolje pokazujete kako je to ostati, postojati i gledati u budućnost - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da danas možemo da vidimo i život i budućnost. Dodaje da smo promenili način razmišljanja i da gledamo realnost u kojoj sve možemo, pa i da budemo prvi u onome u čemu smo vekovima bili na začelju.

- Srbija danas može da se raduje, ponosi i veruje u život. Naši kosovski junaci su izabrali da budu temelj istorije kojom se ponosimo. Ostavili su nam zavet da ne bežimo pred izazovima i teškoćama. Nasledili smo osobinu da se ne predajemo nikada. Njihov strašni kraj, bio je za nas početak. Nastali smo u muci, rođeni smo u krvi, i naša upornost i odlučnost da se nikada ne predamo - rekao je Vučić.

Dodao je da nas ovo kamenje opominje da je za slobodu mir jedini uslov, kao i jaka i slobodna Srbija.

- Nadamo se generaciji dece koja nikada neće ratovati i ginuti i to je naša najveća obaveza - rekao je Vučić, i dodao da su dali svoje živote da bi mi živeli.

Srbija jača svakog dana

Kako kaže, želi da se stvore generacije mira i života.

- Moramo našoj budućnosti da obezbedimo prijatelje. Mi smo ti koji njima ne smeju da ostave sukobe. Moramo da damo sve od sebe da završimo sukobe, da damo budućnosti šansu za život i da stavimo tačku na smrt - rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija danas snaži i jača svakoga dana, da je Srbija, za razliku od mnogih drugih zemalja, slobodna i slobodarska zemlja i u njoj, dodaje, ne odlučuje niko drugi do njeni građani.

Vučić se zahvalio na podršci i poverenju, kao i na ljubavi prema Srbiji.

- Čestitam praznik našem narodu na KiM, neka im je srećan Vidovdan, i danas i naveka, videćete ko je vera, a ko nevera. Ko će da štiti, a ko nije čuvao Kosovo i Metohiju - rekao je Vučić.

Povodom jubileja grada, u Kruševcu će biti održana posebna sednica vlade, koja je zakazana za 9.30 sati, a kojoj će, osim premijerke Ane Brnabić i članova vlade, prisustvovati i predsednik Srbije.

Vučić će posle sednice obići rekonstruisani Dijagnostički centar.

U okviru obeležavanja Vidovdana i jubileja grada, u nekadašnjoj srpskoj prestonici biće otvorena kancelarija Fondacije za srpski narod i državu.

Premijerki Brnabić će biti uručena Vidovdanska nagrada, najveće priznanje grada Kruševca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvele

    28. jun 2021 | 09:29

    Moj grad, moj ponos Kruševac je danas centar Srbije 😍😍😍😍😍

  • M.K.

    28. jun 2021 | 10:27

    Srecan dan grada Kruševca ich srecna slava svima koji Slave ♥️♥️✨♥️♥️🇷🇸🇷🇸🇷🇸 650 godina od osnivanja! takodje srecna krsna slava Vojsci Republici Srpskoj🇷🇸🇷🇸✨✨✨

  • Христина

    28. jun 2021 | 09:51

    Силни оклопници, без мане и страха, Хладни ко ваш оклоп и погледа мрка, Ви јурнусте тада у облаку праха, И настаде тресак и крвава трка. Заљуљано царство сурвало се с вама… Кад олуја прође врх Косова равна, Косово постаде непрегледна јама, Костурница страшна и поразом славна. Косовски јунаци заслуга је ваша Што последњи бесте. У крвавој страви, Када труло царство оружја се маша, Сваки леш је свесна жртва, јунак прави. Данас нама кажу, деци овог века, Да смо недостојни историје наше, Да нас захватила западњачка река, И да нам се душе опасности плаше. Добра земљо моја, лажу! Ко те воли Данас, тај те воли, јер зна да си мати, Јер пре нас ни поља ни кршеви голи, Не могаше ником свесну љубав дати! И данас кад дође до последњег боја, Неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот, отаџбино моја, Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA