Zaštitnik traži od poverenika: Da li su lični podaci polaznika Petnice skupljani u skladu sa zakonom

Zaštitnik građana pita Poverenika za informacije od javnog značaja da li je u skladu sa zakonom prikupljanje podataka kao što su materijalne mogućnosti porodice da pomogne u dodatnom obrazovanju deteta, da li je i kod koje osiguravajuće organizacije učenik osiguran, fotografija učenika, broj mobilnog i broj kućnog telefona učenika

  • 2
Petnica Petnica / Foto: Promo

Zaštitnik građana je danas, u cilju zaštite najboljeg interesa i prava deteta, zatražio od Poverenika za informacije od javnog značaja da proveri da li je udruženje građana „Istraživačka stanica Petnica“ u skladu sa zakonom prikupljalo lične podatke dece i mladih polaznika njihovih programa, a od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja podatke da li su programi stručnog usavršavanja nastavnika koje organizuje to udruženje akreditovani, saopštio je Zaštitnik građana.

Zaštitnik građana se, u nastavku postupka kontrole pravilnosti i zakonitosti rada nadležnih organa pokrenutog 25. juna 2021. godine na osnovu medijskih napisa o seksualnom zlostavljanju polaznica programa u „IS Petnica“, obraća Povereniku za informacije od javnog značaja u okviru saradnje dva nezavisna državna organa imajući u vidu postojanje sumnje da je u konkretnom slučaju došlo do povrede prava deteta i mladih, između ostalih i prava na zaštitu podataka o ličnosti.

Od Poverenika za informacije od javnog značaja Zaštitnik građana traži da proveri da li je u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti prikupljanje i obrada podataka koju je vršilo ovo udruženje putem formulara koji je to udruženje propisalo i koji se nalazio na njihovom sajtu, a koji popunjavaju deca prilikom konkurisanja na neki od programa koje realizuje udruženje „IS Petnica“.

Zaštitnik građana pita Poverenika za informacije od javnog značaja da li je u skladu sa zakonom prikupljanje podataka kao što su materijalne mogućnosti porodice da pomogne u dodatnom obrazovanju deteta, da li je i kod koje osiguravajuće organizacije učenik osiguran, fotografija učenika, broj mobilnog i broj kućnog telefona učenika.

Takođe, Zaštitnik građana pita i da li je u skladu sa zakonom prikupljanje podataka putem formulara kao što su imena roditelja/staratelja, zvanje i zanimanje roditelja, naziv ustanova u kojima rade roditelji, imena i zanimanja članova porodičnog domaćinstva, kao i zahtev za dostavljanje preporuka nastavnika i školskog psihologa/pedagoga što se tražilo prilikom konkurisanja.

U okviru saradnje dva nezavisna državna organa Zaštitnik građana očekuje da ga Poverenik za informacije od javnog značaja izvesti o eventualnom sprovedenom inspekcijskom nadzoru odnosno drugim aktivnostima i merama koje je u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzeo ili namerava da preduzme u ovom slučaju.

Od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Zaštitnik građana traži da ga u što kraćem roku obavesti da li je u periodu od 2011. do 2021. godine neki od programa udruženja „IS Petnica“ bio među odobrenim programima stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, kao i koji program je u pitanju i u kom periodu je bio odobren.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    30. jun 2021 | 17:46

    To je parazitska tvorevina koja nikog nije zaštitila. To znam iz ličnog iskustva.

  • slađa

    30. jun 2021 | 18:15

    Prekršen je Zakon o zpl u Petnici. Očigledno je da je neko imao nameru ne da obrađuje zakonom dozvoljene primerene podatke, već da profiliše situaciono, materijalno i psihološki polaznike naučne stanice radi kasnijeg zlostavljanja i ucenjivanja. Ovo je uz slučaj učitelja glume Miroslava Aleksića nešto najmonstruoznije što sam videla, uz situaciju u domovima za nezbrinutu i decu ometenu u razvoju. Dobro je što se Zaštitnik građana obratio Povereniku za zpl i informacije od javnog značaja. Evo još jednog razloga zašto je u tealnosti bitan Zakon o zpl i edukacija dece i uopšte građanstva o njegovoj koristi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA