≫ 

Bazeni za bebe, bunari i burad puna vode: Da bi se dete utopilo ono ne mora da izađe iz dvorišta

Oko 80% utapanja dece desi se u prisustvu odraslih osoba, deca ne stradaju samo u rekama, morima i bazenima. Deca stradaju i u dvorištima tokom igre sa vodom

  • 0

Kada se pojavi vest da se šestoro dece i mladih utopilo za 7 dana u Srbiji, razloga za brigu ima.

Ali da bi se tragedija dogodila dete ne mora da ode na reku, jezero, more ili bazen. Nesreća može da se desi i u dvorištu. Oko 80% utapanja dece desi se u prisustvu odraslih osoba.

U vašem domu opasnost mogu da budu septičke jame, poljski toaleti, bunari, velika korita, burad puna vode. Ali deca mogu da stradaju čak i u bazenima za bebe u koje obično ne može da stane više od par decimetara vode. Tu do nesreća dolazi zbog kombinacije nekoliko faktora.

Iako u njih staje malo vode ti bazeni takođe zahtevaju održavanje i redovno čišćenje, ukoliko se voda ne menja na dnu se stvara klizav sloj prljavštine. Deca koja se jure oko takvih bazena lako mogu da se okliznu, padnu povrede glavu i onda utope u plitkoj vodi.

Dete može da se udavi za manje od pola minuta.

Gradski zavod za javno zdravlje dao je nekoliko korisnih saveta o tome kako da zaštitite svoje dete i obezbedite kuću i okućnicu.

Video: Saveti za bezbednost u i pored vode: Dete može da se udavi za manje od 30 sekundi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA