≫ 

Svaki 4. mladić i 10. devojka misle da šamar nije nasilje: Upravnici u 3 grada se digli na noge

29 odsto žena smatra da je nasilje privatna stvar

  • 1
Plakat za komšiluk bez nasilja Foto: Promo/Kabinet potpredsednice Vlade/Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost pokrenulo je zajedno sa UNDP kampanju "Za komšiluk bez nasilja", sa ciljem da i profesionalni upravnici i okruženje prepoznaju nasilje, pruže podršku žrtvama i nasilnike prijave, izjavila je danas savetnica za rodu ravnopravnost Gordana Gavrilović.

- Kao komšije smo skloni da pozovemo policiju i prijavimo glasnu muziku ili ako se dete igra u stanu iznad ili ako komšija pomera nameštaj, ali zato nećemo da odreagujemo ako čujemo vrisak žene u stanu pored - rekla je Gavrilović za K1 i dodala da je to jedan od razloga pokretanja kampanje.

Ona je istakla da je država tu da donosi zakone i strategije, te da je normativni okvir dosta unapređen, ali da u borbu protiv nasilja nad ženama, kao pošasti celog društva, mora da se uključe svi - kako državne institucije, tako i međunarodni partneri, nevladine organizacije, mediji, ali i svaki građanin i građanka.

- Istraživanja kažu da svaki četvrti mladić i svaka deseta devojka misle da jedan šamar nije nasilje, a svaka deseta mlada osoba misli da je devojka koja je obukla mini suknju i usku majicu sama kriva ako je napadnu. Takođe, 29 odsto žena smatra da je nasilje privatna stvar - navela je Gavrilović, a saopšteno iz Ministarstva.

Ističe da su to ozbiljni signali da na rešavanju tog problema mora biti uključena celokupna zajednica i da se edukuje javnost da prepozna šta je sve nasilje.

- Za sada Beograd, Niš i Novi Sad učestvuju u akciji, cilj nam je da uključimo sve lokalne samouprave, da se što više profesionalnih upravnika priključi. Podsetiću i da smo profesionalne upravnike uveli kroz Zakon o stanovanju koji je usvojen u mandatu ministarke Zorane Mihajlović i drago mi je da smo ostvarili saradnju sa njima i u ovoj oblasti -  rekla je Gavrilović.

Dodala je da su žene danas ohrabrene i da više prijavljuju nasilje, ali da u situacijama kada to nije moguće svi kao društvo moramo da se uključimo i podržimo ih.

Svedoci smo, kaže, da su neke žene tek posle nekoliko godina smogle hrabrosti da prijave nasilnike, bilo da je reč o Petnici, školi Mike Aleksića ili nekom drugom slučaju.

- Nasilje se danas više prijavljuje, žene su ohrabrene, ali u situacijama kada im je teško da nasilnike prijave, bilo iz straha za svoju i bezbednost svoje dece, ekonomske zavisnosti, osećaja krivice ili straha od stigmatizacije, tada je važno da se uključimo mi, odgovorni smo, ne smemo okretati glavu pred nasiljem - izjavila je ona.

Upravnici zgrada koji žele da se pridruže akciji i da u svom komšiluku istaknu uputstva za prijavu nasilja u porodici mogu se javiti na imejl adresu communication.rs@undp.org i biće im dostavljeni besplatni primerci.

Ova aktivnost realizuje se u okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama” koji sprovodi Vlada Srbije na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost u partnerstvu sa UN agencijama (UNDP, UN Women, UNICEF i UNFPA) i uz finansijsku podršku Vlade Švedske sa ciljem stvaranja društvenog i institucionalnog okruženja koje doprinosi nultoj toleranciji i iskorenjivanju nasilja nad ženama i devojčicama u Srbiji.

Video: Kako prepoznati nasilje kod partnera, pre nego što bude prekasno?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Role

    7. jul 2021 | 11:41

    U zivotu nisam i nebih udario zenu a poslednji put sam se potukao jos u srednjoj skoli i generalno sam protiv nasilja, ali ako cemo tako, zasto policija kod nas uglavnom koristi nasilje kao metodu za resavanje problema javnog reda i mira? Zasto njih ne obucite pa da pricom resavaju probleme? Nego pendrek pa udri po narodu kad god se pobuni...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA