RHMZ u ponoć izdao upozorenje: I danas jaki pljuskovi sa grmljavinom, upaljen narandžasti meteoalarm

Stabilizacija vremena očekuje se posle podne i uveče

  • 0
Pirot nevreme kiša Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Srbiju još danas očekuju jaki pljuskovi sa grmljavinom, uz količinu padavina veću od 20 milimetara za samo 3 sata, stoji u upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) koje je postavljeno na njihovom sajtu 10 minuta iza ponoći. Posle podne i uveče očekuje nas stabilizacija vremena.

- Na području Srbije još danas lokalna pojava jačih pljuskova sa grmljavinom (uz količinu padavina veću od 20 mm za 3 h) sa tendencijom postepene stabilizacije vremena posle podne i uveče - stoji u upozorenju za područje Srbije na jake pljuskove sa grmljavinom.

Na snazi je i dalje hidrološko upozorenje u kojem se ukazuje na moguće izlivanje pojedinih reka.

- Na manjim bujičnim vodotocima na slivovima Jadra, Кolubare, Crnice, Lepenice, Lugomira, Resave, Ravanice, Mlave i Timoka sa pritokama tokom 19/20. jula mogući su kratkotrajni nagli porasti vodostaja sa manjim lokalnim izlivanjima - navodi se u njemu.

Meteorolog Marko Čubrilo kaže da nas posle ove kiše, zapravo od 26. jula osetno toplije, kao i oko 28. avgusta.  Osveženje je moguće oko 29. jula.

- Danas  pre podne oblačnost počinje brzo da odmiče na jugoistok i do posle podneva bi polako trebala napustiti naš region, sa zapada će jačati polje anticiklona i zbog relativno velike razlike u vazdušnog pritisku između ciklona i anticiklona postaće vetrovito uz umeren do jak, severozapadni vetar, dok će na Jadranu biti bure i severozaadnog vetra - napisao je Čubrilo na svom Fejsbuk profilu:

Upozorenje RHMZ Printskrin: RHMZ

- Od srede pa sve do kraja nedelje bi se trebalo zadržati suvo, ali sve do pred sam kraj vikenda ne baš posebno toplo vreme jer bi se po ističnoj periferiji anticiklona čije bi se jezgro zadržavalo zapadnije od nas odvijao prodor suvog ali svežeg vazduha. Noći bi bile dosta sveže, posebno za ovaj deo godine uz minimume od 10 do 17 stepeni Celzijusa, na planinama i niže dok bi dnevni maksimumi uglavnom bili od  23 do 27 stepena, što je malo ispod proseka.

Drugog dana dolazećeg vikenda maksimumi bi na kopnu polako dostizati 30,a na jugu regiona i 35 stepeni Celzijusa, dok bi se od nedelje vratile letnje vrućine uz maksimume i preko 35 stepeni Celzijsa, posebno na istok i jugu regiona.

- Oko 28. jula oba modela trenutno imaju signal za prolazno osveženje uz lokalne pljuskove ali se ovako obilne padavine ni približno ne očekuju - napisao je Čubrilo. 

Video: Prizor kao sa filma: Pljusak u Vršcu potopio sve, stvari sa ulice plivaju neviđenom brzinom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA