≫ 

Zaraženi Indijci izolovani u hotelu: Preti krivična ako izađu, policija kontroliše, Nišlije strepe

Niška policija nekoliko puta dnevno obilazi hotel u kom se nalaze izolovani indijski državljani

  • 47
Eksplozija plinske boce, Čika Ljubina ulica

Foto- ilustracija: Nikola Tomić

Dvojica državljana Indije koji borave u Nišu, a kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona, trenutno se nalaze izolovani u sobama jednog niškog hotela i onemogućeno im je napuštanje zgrade. 

Ukoliko prekrše ovu zabranu, preti im krivična prijava zbog nesprečavanja širenja zaraze kovidom 19, saznaje Telegraf.rs.

O čitavom slučaju su obavešteni i pripadnici niške policijske uprave, koji po nekoliko puta dnevno obilaze hotel koji je sad delimično u funkciji karantina. Takođe, policija kontroliše i postupanje po naloženim merama.

Inače, prisustvo indijskih državljana u ovom gradu je primetno, a ljudi negoduju često zbog toga, strahujući od zaražavanja delta sojem virusa koji hara Indijom.

Podsećamo, u Nišu trenutno boravi oko 350 Indijaca.

Ovim povodom novinarka "Telegrafa" obratila se upravi hotela u kojem su smešteni zaraženi indijski državljani, ali joj je rečeno da su u gužvi, da nisu u situaciji da daju izjave jer su na sastancima, te da pozove kasnije. Nakon ponovnog pokušaja da ih kontaktira, prestali su da se javljaju.

Takođe, nešto ranije, novinarka je kontaktirala i niški Institut za javno zdravlje, ali je direktor ustanove odbio poziv sa obrazloženjem da je na sastanku. I u ranijim situacijama, ova ustanova se nije oglašavala povodom situacije izazvane pandemijom.

Testiranje Indijaca kod kojih je potvrđen korona virus, obavile su ekipe Doma zdravlja nakon što su se kod njih pojavili simptomi zaraze.

Direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan, je to potvrdio ali je kazao da za sve ostale informacije moramo da se obratimo Institutu za javno zdravlje.

Kako saznajemo, dvojica pozitivnih bili su u grupi od petnaest Indijaca smeštenih u istom hotelu u niškom naselju Brzi Brod. Svi su testirani, ali kod ostalih trinaest nije potvrđeno prisustvo covida 19, ali će oni ponovo biti testirani.

Zaraženi Indijci imaju blagu kliničku sliku u vidu povišene temperature i naložena im je stroga izolacija kao i ostalima iz iste grupe.

Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut" izdao je saopštenje 9. jula, kojim je Indija stavljena nа listu zеmаljа sа pоsеbnim rizikоm оd širеnjа zаrаznе bоlеsti kovid 19 zа tеritоriјu Rеpubliке Srbiје.

Takođe, Vlada Srbije donela je i dopunu Uputstva o načinu primene ograničenja ulaska u Republiku Srbiju licima koja dolaze iz država zahvaćenih epidemijom.

"U izuzetnim slučajevima, kada postoji opravdana sumnja da može doći do unošenja zarazne bolesti COVID-19 bez obzira na činjenicu posedovanja negativnog testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 (novi sojevi virusa i sl.), licima iz stava 1. ove tačke može se naložiti i odrediti mera kućne izolacije u trajanju najviše do 7 dana sa obavezom testiranja na prisustvo virusa SARS-CoV-2 u laboratoriji zdravstvene ustanove Republike Srbije, a o kojoj sumnji Institut za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Jovanović Batut' bez odlaganja obaveštava Ministarstvo zdravlja – Sektor za inspekcijske poslove i Ministarstvo unutrašnjih poslova – Upravu granične policije", navodi se u dopuni.

 Inače, direktor niškog UKC Zoran Perišić kazao je da tzv. „karantinski turizam“ ne utiče na epidemiološku situaciju u Nišu.

- U kruševačkoj bolnici nemamo nijednog Indijca sa infekcijom cvid 19. Na lečenju je 37 ljudi, juče je primljeno dvoje, lakši su slučajevi nego u ranijim talasima – kazao je Perišić.

Izrazio je zadovoljstvo što se sve veći broj zdravstvenih radnika vakciniše.

- Juče su se vakcinisala 43 zdravstvena radnika, prethodnih dana bilo ih je 60 do 70. Da je vakcinacija tekla tim tempom odavno bi bilo 100 posto vakcinisanih. Vakcinisalo se oko 85 odsto lekara i između 65 i 70 odsto medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja – kazao je Perišić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    22. jul 2021 | 10:44

    Kakva krivična!?Izolovati ceo hotel i ne dozvoliti nikome da izađe narednih 14 dana!Koji idiot ih je pustio preko granice????Pa nase ljude maltretirate kad se vraćaju sa odmora idioti a Indijce pustate bez kontrole!?

  • MP

    22. jul 2021 | 11:03

    Gde će ih lečiti Lončar i ko će to platiti ako dobiju težu kliničku sliku? Posto je pretio građanima Srbije (koji po 30 god uplaćuju za zdravstvo) da će im biti naplaćeno lečenje (ko nije vakcinisan).

  • Marija

    22. jul 2021 | 11:01

    Ovo je objašnjenje za one koji napadaju nevakcinisane ljude. Pun je Beograd Indijaca, netestiranih, pun. Hoteli, apartmani u zgradama, restorani, kafići, prevoz... Niko u Evropi oh ne pušta direktno iz Indije, samo Srbija i to do 09.07. netestirane. Zašto se ovo radi?? A na prtalima "rat" između vakcinisanih i nevakcinisanih, dok hiljade indijaca šetaju Srbijom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA