• 11

Društvo sudija pozvalo VSS da reaguje zbog tragedije na Karaburmi, objasnili kad se određuje pritvor

Traže da javnost bude upoznata sa načinom fukncionisanja pravosuđa

 • 11
Sudjenje, sud , sudski cekic, pravda, sudija

Foto: Shutterstock

Društvo sudija Srbije pozvalo je danas Visoki savet sudstva (VS S) da javnosti objasni način funkcionisanja pravosuđa, a povod je slučaj zbog kojeg su se prethodnih dana okupljali građani na Karaburmi u Beogradu negodujući zbog toga što je vozač koji je usmrtio dečaka bio pušten da se brani sa slobode.

Društvo sudija je u saopštenju uputilo izraze saučešća porodici stradalog dečaka, prenosi Tanjug.

L. G. je zbog toga što je izazvao tragediju svojim automobilom 18. jula uhapšne dan kasnije, da bi u sredu bio pušten da se brani sa slobode i to odlukom sudije za prethodni postupak, ali je dva dana kasnije ponovo lišen slobode, a nakon što je krivično vanpretresno veće suda usvojilo žalbu tužioca i odredilo mu pritvor.

Društvo sudija traži od VS S da u skladu sa Ustavom i zakonima objasni da su sudovi samostalni i nezavisni u svom radu te da sudske odluke ne mogu biti predmet vansudske kontrole, već da ih mogu preispitati samo nadležni sudovi u zakonom propisanom postupku.

Društvo sudija podseća VS S da treba da ukaže da sudija ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje prilikom donošenja sudske odluke, osim ako se ne radi o krivičnom delu, odnosno kršenju zakona od strane sudije, kao i da je pritvor jedna od mera za obezbeđivanje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka.

- Pritvor se određuje kada se ovi ciljevi ne mogu postići blažim merama kao što su zabrana napuštanja boravišta, jemstvo, zabrana napuštanja stana i druge mere - navodi se u saopštenju Društva sudija i napominje da je zatvor kazna koja se izriče u zakonom određenim slučajevima, nakon okončanja krivičnog postupka.

Ove odredbe i njihovo poštovanje nužni su da bi se obezbedilo funkcionisanje pravne države i zaštita građanskih prava i sloboda i postoje u svakom demokratskom društvu, naglašava Društvo sudija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • NS

  Znam da sudstvo treba ds bude nezavisno, ali ne znam da li sudije moraju suditi po zakonu i Ustavu ili po vezama i dogovorima. Kazete sudije su ne zamenjive. Nema nezamenjivih. Treba ovlastiti Skupstinu Srbije, kao najvisi organ, koji je narod izabrao da kontrolise rad sudija, a narocito gde dodje do sumnje da zakon nije postovan. Narod se sad desio na ulici, a ako se ponovo desi, sudstvo ce narod ocistiti od sudija koji stite kriminalce. Nece pitati nikoga za misljenje.

  1
  0

  Podelite komentar

 • Duka

  Nelupetajte mnogo možete malo vi drustvo sudija,covek se odmetnuo od zakona u svim pravcima,ima fiktivnu adresu prebivališta,i sta ga kosta da se vrati odakle je dosao,ali to vama nezavisnim mrsomudima nije palo napamet.niste vi tu nezavisni da presudjujete prema paragrafima samostalno vec u korist narodne pravde i sigurnosti,tu ste nezavisni jedino oko visine kazne a ne da oslobadjate kako vam se navrne ,to vam je posao gospodo nezavisni.

  12
  0

  Podelite komentar

 • Mile

  Video bih ja Vaše društvo šta bi pisalo da je u pitanju dete nekog od Vas. Alo bre ljudskost je iznad svih ovozemaljskih zakona. Ta pijandura koju nažalost poznajem je bila spremna da pobegne iz zemlje, a sudija ga nagradi slobodom. Alal Vam vera moje "sudije"

  22
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima