≫ 

Pančićeva omorika u velikoj opasnosti, pred izumiranjem: Stabla endemske vrste izgorela u požaru

Vatrogascima u pomoć pritekli i konji, oni jedino mogu doći do planinskih vrleti na Tari

  • 4
Bajina Bašta - Šumski požar planina Tara, Pančićeva omorika

Foto: RINA

Šumski požar na granici između Srbije i Bosne i Hercegovine, na planini Tari i dalje bukti, a u gašenje su uključeni i helikopteri. Situacija sa strane Srbije je trenutno stabilna. Pretpostavlja se da je šteta ogromna jer je plamen zahvatio najviši vrh Veliki Stolac koje je najveće stanište Pančićeve omorike.

- Kolika je tačno šteta znaćemo kad se požar lokalizuje i obiđe teren. Sigurno je izgoreo veliki broj stabala Pančićeve omorike koja je endemska vrsta i može se reći da je pred izumiranjem što ovu situaciju čini još težom -  izjavio je za RINU Ranko Milanović iz NP Tara.

Zbog izuzetno nepristupačnog terena u pomoć vatrogasnim ekipama pritekli su i radnici sa konjima koji su inače u ovom šumskom području angažovani na izvlačenju drva.

- Do određenih mesta ne može se prići nijednim vozilom pa sa konjima iznosimo naprtnjače sa vodom kako bi na taj način pomogli ljudima da obezbede prostor od vatre. Situacija je jako teška sa bosanske strane, nadamo se da se vatra neće dalje proširiti - izjavio je Veljko Milosavljević, vlasnik konja.

Požar na Tari kod vidikovca Veliki Stolac izbio je pre nekoliko dana, zahvaćeno je preko 100 hektara borove šume. Za sada sa strane Srbije nema ugroženih domaćinstava i meštana.

Video: Stigla pomož u Republiku Srpsku: MUP Srbije pomogao u gašenju požara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrki

    1. avgust 2021 | 07:34

    to su budale satanske zapalile nama pez pokajanja i vjere u boga vise nema spasa

  • Dron

    1. avgust 2021 | 16:19

    Ne znaju za preventivno vlaženje zaštićene i retke flore, več kuknjava posle zla? Milioni se bacaju na milione gluposti, a za to nema para.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA