Prosečno troše 390 litara u sekundi, a u petak 524 litra: U Čačku počele restrikcije potrošnje vode

Zabranjuje se polivanje bašta, parkova, pranje trotoara i ulica, pranje automobila

  • 1
Vrane svrake kupanje voda vrucina toplo vreme vruce vreme Foto: Mateja Beljan

U Čačku su danas počele restrikcije u potrošnji vode, jer nisu urodili plodom više puta ponovljeni apeli da se racionalnije troši voda sa vodosistema Rzav.

- Iako visoke temperature zahtevaju veći utrošak vode, ipak je ovo enormna potrošnja. Mera koja je doneta znači da se zabranjuje polivanje bašta, parkova, pranje trotoara i ulica, pranje automobila. Voda se može koristiti samo za piće i ličnu higijenu - rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović u subotu, posle sednice Gradskog veća zakazane po hitnom postupku.

Javno komunalno preduzeće "Vodovod Čačak" u saradnji sa komunalnom inspekcijom i komunalnom policijiom vršiće kontrolu primene mera restrikcije potrošnje vode, dok će protiv korisnika koji se ne pridržavaju mera biti izrečena propisana kazna, prenosi Tanjug.

Direktor JKP Vodovod Čačak Zoran Pantović istakao je da je ovo osma restrikcija od 1998. godine, a da je zabrinjavajuće to što je ova krenula najranije.

- Nije logično da neki podsistemi troše tri puta više nego prosečno. Prvo mislim na MZ Prijevor, koja prosečno godišnje troši oko tri litra po sekundi, a danas devet litara i nemaju dovoljno. Prijevor, Prislonica Trbušani i Gornja Trepča imaju tri puta veću potrošnju od proseka - kazao je Pantović, podsećajući da su restrikcije 2013. godine trajale više od 30 dana.

Prosečna potrošnja vode u Čačku iznosi 390 litara u sekundi, dok je u petak bila čak 524 litra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nada

    1. avgust 2021 | 13:52

    Kome apelovati,kome???? Lud je onaj ko misli da nesto nanetne ovom narodu osim visokih racuna I cena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA